spot_img
joi, ianuarie 20, 2022
spot_img

O societate feroviară care ar fi putut produce măști de protecție a fost falimentată

Nu numai trenul sanitar ar fi fost util acum, în plină pandemie de coronavirus, ci și o societate feroviară ce ar fi putut confecționa măști de protecție sau halate. Ea a fost însă băgată în faliment de ani buni, cum s-a întâmplat și cu alte companii, cum ar fi Societatea Feroviară de Turism. La francezi, SNCF a început producția de viziere de protecție.

Adrian Bărbulescu

măști de protecție

Societatea Comercială de Confecții pentru Calea Ferată Uniforma CF București SA este deținută în proporție de 100% de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Uniforma CF București SA, în dizolvare de 14 ani. Ar fi putut produce măști de protecție

Aici, problemele au început încă din 2006, când Tribunalul București avea pe rol un dosar privind falimentul societății.

De atunci și până astăzi însă, autoritățile au evitat să ia o decizie tranșantă, așa că societatea nu apare la Ministerul Finanțelor ca fiind radiată, dar nici nu este disponibil vreun bilanț contabil anual. Potrivit informațiilor publice disponibile pe site-ul MFP, societatea este înregistrată la data de 16 aprilie 2002 și nu figurează ca fiind luată în evidență pentru plata impozitului pe profit sau a taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Societatea, sub monitorizarea Ministerului Finanțelor

În Raportul de activitate al Ministerului Transporturilor pe anul 2018, SC Uniforma CF București SA apare ca fiind în proces de dizolvare, faliment.măști de protecție

În același document este prezentată și valoarea participației pe care CNCF CFR SA o deține la această societate: 34.322,50 lei. Datele prezentate aici sunt cele valabile la 31 decembrie 2012. Cea mai recentă mențiune despre Uniforma CF București SA apare pe 30 iulie 2019, în ”Lista întreprinderilor publice monitorizate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice conform OMFP 2873/2016 și OMFP 1952/2018”. Aici, societatea figurează ca fiind ”în dizolvare”.

Florea Dobrescu: ”Se puteau face măști de protecție”

măști de protecție primă de Paști angajările în sistemul feroviar sindicaliștii feroviari despre Rovana Plumb deraierea de la Dornești rectificarea bugetară Dobrescu despre CCM la CFR”Uniforma CF făcea uniforme pentru ceferiștii cu măsuri excepționale. De asemenea, se făceau și modificări la cele existente. În fiecare regională exista câte un centru de croitorie, iar în acestea se puteau face acum măști de protecție, pentru că aveau mașini de cusut. Nu văd ce economie s-a făcut, prin renunțarea la cinci-șase oameni din fiecare regională, care numără undeva pe la 4.000 de angajați”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier, Florea Dobrescu.

Acum, uniformele ceferiștilor se achiziționează în urma organizării unor licitații, însă sunt livrate doar mărimile standard, iar feroviarii sunt nevoiți să și le ajusteze, dacă este nevoie, pe cheltuiala lor.

Următorul termen în instanță, luna viitoare

Potrivit informațiilor prezente pe portalul instanțelor de judecată, procesul privind falimentul societății Uniforma CF se află pe rolul Tribunalului București, Secția a VII-a civilă încă din 25 octombrie 2006.

Următorul termen de judecată este fixat la data de 14 mai 2020. Creditor în acest dosar este CFR Călători, iar reclamant ISD Insolvency SPRL. În dosar mai figurează ca pârâți Bogdan Constantin și Maria Mamulea (moștenitori ai defunctului Constantin Mamulea), Cecilia Verovenici, Mariana Toma și Alexandrina Mihalache.

SNCF produce viziere de protecție

Dacă la noi societățile feroviare nu (mai) pot fabrica măști de protecție sau alte materiale sanitare utilizate în lupta cu coronavirusul de tip nou, în alte țări situația este diferită.măști de protecție

Operatorul feroviar de stat din Franța, SNCF a decis ca Centrul de Inginerie a Materialelor (CIM) de la Mans, care reunește 300 de ingineri și tehnicieni specializați în echipamente și material rulant feroviar, să intre în această luptă. ”Cum noi toți suntem în muncă la domiciliu, utilizăm imprimantele noastre 3D (cinci la CIM și trei la colaboratorii noștri) pentru a fabrica suportul pe care sunt fixate foliile de plastic transparent. Aceste suporturi sunt realizate pornind de la o bibină pe care o utilizăm la prototipurile noastre, în cadrul cercetărilor”, spune Jérôme Leboucher, responsabil cu studiile de arhitectură în cadrul CIM, citat de site-ul Ouest-France.

Cerere estimată la mii de bucăți, care sunt distribuite gratuit

Cererea de astfel de viziere de protecție este estimată la 3.000 de bucăți în aglomerarea urbană din jurul orașului Mans și la 5.000 pe ansamblul departamentului.

Până în momentul de față, această ”armată din umbră” formată din 13 voluntari a produs peste 150 de viziere, iar fabricarea lor continuă. ”Încercăm să ne organizăm cât mai bine. Trebuie să studiem necesitățile spitalelor, ale Jandarmeriei, înainte de a asigura logistica pentru livrare. Pentru asta este important să facem cunoscut demersul nostru în rândul structurilor medicale și să le permitem și altora să se asocieze. Evident, aceste viziere sunt distribuite gratuit”, a mai spus Jérôme Leboucher.

Ultimele Articole