Marsilia va contracta un imprumut BEI pentru metrouri driverless

18 februarie 2019

Imprumutul acordat de catre Banca Europeana Europeana pentru Investitii (BEI) este in valoare de 200 milioane de euro si vizeaza reinnoirea parcului de metrouri din Marsilia. Valoarea totala a proiectului se ridica insa la suma de 679 milioane de euro si cuprinde achizitionarea a 38 de trenuri de metrou, cu optiunea suplimentarii comenzii cu inca 22 de trenuri.

Pentru acest proiect Métropole Aix-Marseille-Provence a lansat o licitatie in vederea achizitiei materialului rulant si a echipamentului de automatizare aferent. Metrourile vor fi operate de catre Regia de Transport din Marsilia (RTM).

Municipalitatea dezvolta proiectul Nouveau Metro de Marseille (Neomma), proiect ce implica reinnoirea materialului rulant pe Liniile 1 si 2, livrarea sistemului CBTC, inlocuirea centrului de semnalizare din La Rose si construirea unui nou centru de semnalizare la Saint-Charles.

Atat Métropole Aix-Marseille-Provence cat si Regia de Transport din Marsilia si-au propus sa inlocuiasca metrourile din oras cu unele complet automatizate, incepand cu 2025 pe prima linie automatizata si apoi, din 2026 pe cea de-a doua linie automatizata.