Marile companii feroviare din Europa liciteaza pentru linia de mare viteza Malaezia-Singapore

Compania malaeziana George Kent a anuntat ca a semnat un acord cu Siemens, Alstom, Ferrovie dello Stato Italiane si Porr pentru formarea unui consortiu care sa liciteze pentru linia de mare viteza Kuala Lumpur – Singapore. „Compania George Kent a creat o echipa puternica si va colabora cu parteneri cu experienta pentru a livra si intretine unul dintre cele mai sigure si mai fiabile sisteme feroviare de mare viteza din lume. Scopul nostru este sa facilitam transferul de tehnologie si sa maximizam continutul, resursele si capitalul uman local conform asteptarilor Malaeziei de dezvoltare a unei industrii feroviare puternice si dinamice”, a declarat Tan Sri Dato’ Tan Kay Hock, Presedintele George Kent.
Companiile vor pregati o oferta comuna care sa includa partea de inginerie, achizitie si constructie, dar si partea de operare si intretinere pentru licitatie. Echipa astfel rezultata combina tehnologia europeana si experienta in proiecte importante, cu cea mai buna expertiza locala, deoarece „consortiul reuneste cei doi producatori, Siemens si Alstom, liderii in tehnologie si excelenta in livrarea proiectelor complexe transfrontaliere de mare viteza”. De asemenea, Ferrovie dello Stato Italiane are o contributie valoroasa la serviciile de operare, iar Porr este un furnizor foarte experimentat de lucrari la calea ferata.
„Compania Alstom, cu expertiza sa in proiecte complexe de mare viteza, a fost foarte interesata de aceasta licitatie si cauta cele mai bune parteneriate, la nivel national si international, pentru a oferi cea mai buna solutie pentru Singapore si Malaezia. Cred ca avem o echipa puternica si competenta care sa abordeze aceasta licitatie, alaturi de cele mai bune companii feroviare europene si de George Kent, ca partener local”, Jean-Francois Beaudoin, vice-presedinte al Alstom Asia-Pacific.
„Suntem dedicati transferului de tehnologie in ambele tari si asteptam cu nerabdare continuarea parteneriatul pentru acest proiect important”, a declarat Michel Obadia, Director Siemens Mobility Asia Pacific.
La 20 decembrie, Malaezia si Singapore au anuntat licitatia pentru Assets Company (‘AssetsCo’) pentru proiectul liniei de mare viteza Kuala Lumpur – Singapore. AssetsCo va fi responsabila pentru proiectarea, constructia, finantarea si intretinerea intregului parc de material rulant, dar si cu lucrarile de proiectare, constructie, finantare, operare si intretinere a tuturor activelor feroviare (lucrari la linie, la sistemul de alimentare cu energie, semnalizare si telecomunicatii) pentru linia de mare viteza KL-Singapore. AssetsCo va coordona capacitatea retelei sistemului pentru operare si intretinere. Candidatii vor trebui sa depuna ofertele pana la 29 iunie 2018.
Estimat la 16 miliarde de dolari, proiectul liniei de mare viteza KL-Singapore include conctructia unei linii duble de 330 de km cu 8 statii care va intra in operare in 2026.