spot_img
marți, decembrie 7, 2021
spot_img

Se schimbă reglementările privind transportul de mărfuri periculoase pe calea ferată

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se modifică reglementările privind transportul de mărfuri periculoase pe calea ferată.

mărfuri periculoase pe calea ferată

Este vorba de un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor pentru publicarea acceptării amendamentului din 2019 la Regulamentul privind transportul internaţional feroviar al mărfurilor periculoase (RID).

Acest Regulament este apendice la Convenţia privind transporturile internaţionale feroviare (COTIF) semnată la Berna la 9 mai 1980 şi modificată prin Protocolul din 1999, semnat la Vilnius la 3 iunie 1999, ratificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 69/2001, aprobată prin Legea nr. 53/2002.

Transportul în trafic intern  pe calea ferată al mărfurilor periculoase se face după aceleasi reglementări precum în traficul internaţional. Potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 49/1999 privind transportul mărfurilor periculoase pe calea ferată, „aplicarea în traficul intern pe căile ferate române a Regulamentului privind, transportul internaţional feroviar al mărfurilor periculoase (RID) şi a modificărilor acestuia se aprobă prin ordin al ministrului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei”. La acea vreme, Ministerul Transporturilor purta această denumire.

OTIF stabilește regulile pentru transportul de mărfuri periculoase pe calea ferată

Având în vedere gradul înalt de periculozitate pe care îl prezintă aceste transporturi pentru mediul înconjurător, populaţie si ţinând seama de problemele care apar pe parcursul acestora, a fost înfiinţat în cadrul OTIF (Organizaţia Interguvernamentală pentru Transporturile Internaţionale Feroviare) Comitetul de experţi pentru transportul mărfurilor periculoase (Comitetul de experţi RID). Acesta decide asupra propunerilor de modificare a prevederilor Regulamentului privind transportul internaţional feroviar de mărfuri periculoase (RID).

Atunci când astfel de propuneri sunt supuse Comitetului de experţi al RID, o treime din statele reprezentate în acesta poate solicita ca aceste propuneri să fie supuse Adunării generale, în vederea luării unei decizii. În urma deciziilor acestui Comitet se modifică articole din Regulamentul privind transportul internaţional feroviar al mărfurilor periculoase (RID). Aceste modificări se elaborează o dată la doi ani.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune preluarea amendamentului publicat de OTIF pe site-ul www.otif.org. Precedentul amendament al RID a fost preluat în legislaţia românească prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1183/21.07.2017.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole