Marea Britanie a aprobat investitia de 40 mld euro pentru calea ferata

Biroul britanic pentru transport feroviar si rutier (ORR) a aprobat planul de investitii al companiei Network Rail in valoare de 35 de miliarde de lire (39,5 miliarde de euro) in cadrul Perioadei de Control 6 (CP6), desfasurata intre 2019 si 2024.
Investitia se va face pe parcursul a cinci ani si include 31 de miliarde de lire (35 de miliarde de euro) pentru Anglia si Tara Galilor si 4 miliarde de lire (4,5 miliarde de euro) pentru Scotia si va avea ca scop transformarea cailor ferate britanice care vor fi mai sigure si mai orientate catre nevoile pasagerilor.
„Aceste planuri se concentreaza pe imbunatatirea performantei pentru calatori si operatorii de marfa prin abordarea aspectelor de baza – asigurarea unor servicii de intretinere si reconstructie a calior ferate adecvate si imbunatatirea serviciilor zilnice”, a declarat John Larkinson, Directorul Executiv al ORR. Oficiul a aprobat o investitie de 24,3 miliarde de lire (27,4 miliarde de euro) in Marea Britanie pentru intretinerea (7,7 miliarde de lire – 8,7 miliarde de euro) si reconstructia (16,6 miliarde de lire – 18,7 miliarde de euro) cailor ferate existente, cu o crestere de 17% a lucrarilor de reconstructie de la 14,2 miliarde de lire (16 miliarde de euro) in CP5.
In cadrul CP6, se vor investi 3,4 miliarde de lire (3,8 miliarde de euro) in operatiuni, 2,6 miliarde de lire (2,9 miliarde de euro) in suport si 4,3 miliarde de lire (4,8 miliarde de euro) in alte activitati.
Atat pentru pasageri, cat si pentru operatorii de marfa, acest lucru va contribui la reducerea intarzierilor cauzate de problemele infrastructurii, precum defectele la liniile de cale ferata. Cresterea ORR in cadrul Fondului de Performanta a Inovarii de la 10 milioane de lire – 11,3 milioane de euro la 40 de milioane de lire (45 de milioane de euro) va sustine testarea si implementarea unor idei noi la nivelul industriei pentru imbunatatirea punctualitatii.
Planurile pe cinci ani prevad o mai mare concentrare a activitatii companiei Network Rail la nivel local, fiecare dintre cele opt rute geografice ale sale avand propriul buget, propriile planuri de livrare si propriul punctaj. In plus, ORR a consolidat capacitatea rutelor locale de a cumpara bunuri si servicii de care au nevoie mai degraba la nivel local, decat central, acolo unde este mai rentabil. Aceasta este o parte importanta a acordarii unei responsabilitati mai mari rutelor Network Rail care au cea mai buna pozitie pentru garantarea serviciilor pasagerilor si transportatorilor de marfa.
Cu peste 1,7 miliarde de calatorii realizate in 2017-2018, este foarte important ca inovarea sa tina pasul cu nevoile in schimbare si sa se asigure ca reteaua continua sa furnizeze servicii de calitate calatorilor si transportatorilor de marfa. Pentru a face fata acestor nevoi, se va crea un fond pentru cercetare si inovare in valoare de 245 de milioane de lire (276,5 milioane de euro). Acesta va fi disponibil pe o perioada de cinci ani pentru a contribui la dezvoltarea noilor tehnologii care sa imbunatateasca performanta si eficienta industriei. Utilizarea acestui fond este posibila in urma unor acorduri de guvernanta suplimentare semnate de catre Network Rail si ORR.