joi, aprilie 24, 2025

Marcel Ciolacu și ciolanu’ său de la CFR SA, de 2.500 de euro pe oră

Un buzoian de-al premierului Marcel Ciolacu a fost numit în Consiliul de Administrație al CFR SA după decesul lui Gheorghe Udriște, un inginer cu ștate vechi în transportul cu metroul. Toată procedura de selecție s-a derulat pe repede înainte și în mai puțin două luni apropiatul lui Marcel Ciolacu a fost numit în fruntea CFR SA.

Adunarea Generală a Acționarilor CFR SA, de fapt oamenii ministrului Sorin Grindeanu la companie – ca să evităm denumirile pompoase ce maschează realitățile mizere, au aprobat zilele trecute, prin Decizia nr 5 (3 aprilie 2025), numirea lui Marcel-Alexandru Stoica ca administrator CFR SA (membru CA CFR SA), după vacantarea acestui post în urma decesului lui Gheorghe Udriște, fost membru al CA.

În urmă cu nici două luni, AGA CFR SA aproba demararea unei proceduri de selecție a unui administrator pe poziția rămasă vacantă.

În doar două luni (spunem „doar” ținând seama de faptul că procedura legală impune termene generoase și etape de preselecție, de selecție etc) a și fost găsit înlocuitor pentru Gheorghe Udriște (în două rânduri director general Metrorex) în persoana unui tânăr politruc specializat în funcții bine plătite la stat.

S-au găsit buzoienii între ei

Potrivit mai multor publicații, tizul lui Marcel Ciolacu, Marcel Alexandru Stoica este un personaj respectat în mediul politic buzoian. Marcel Stoica a fost propus acum trei ani de PSD Buzău, organizație ce îl include și pe Marcel Ciolacu, pentru postul de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, unde se rulează anual miliarde de lei în contracte locale.

Ziarul Puterea a afirmat aici că Marcel Alexandru Stoica este fiul primarului din Pănătău, Alexandru Marcel Stoica, fratele Roxanei Robu, secretara președintelui CJ Buzău, cumnatul lui Sorin Robu de la DRDP Buzău și nașul lui Marian Ghiveciu, fost deputat PSD, cu probleme penale.

O mână spală pe alta. Al doilea din dreapta, Marian Ghiveciu, finul lui Marcel Alexandru Stoica

Potrivit deciziei AGA, Stoica avea o indemnizație brută lunară de peste 24 mii lei, adică aproape 5000 euro. Totul pentru participarea sa la ședințele CA CFR SA care de cele mai multe ori nu au loc de mai mult de o dată pe lună.

Declarația sa de avere de acum un an menționa venituri de 90.168 lei ca membru în CA al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, 21 mii lei ca producător și beneficiar de subvenții agricole, 116 mii lei secretar de stat la Ministerul Dezvoltării (poziție pe care o ocupă și acum).

Viteza trenurilor la jumătate, indemnizația la dublu

Tizul lui Ciolacu va fi primul dintre primii beneficiari ai unei decizii luate la nivelul CFR SA privind dublarea valorii indemnizațiilor CA CFR SA.

În decizia nr 34 din 18 decembrie 2024, membrii AGA stabilesc un nivel de 24.393 lei pentru indemnizația fixă brută lunară a membrilor neexecutivi CA CFR SA. Nivelul stabilit la finele anului trecut este aproape dublu față de cel prevăzut într-o AGA din 2023. Hotărârea 7 din 13 februarie 2023 a stabilit că indemnizația fixă lunară brută a membrilor CFR SA este de 12.448 lei, dar nu mai mult de două ori media câștigurilor medii pe sector, potrivit obiectului de activitate CNCF.

Ministerul Transporturilor face greșeli gramaticale, nu informare

Am încercat să aflăm de la Ministerul Transporturilor cum a fost posibilă majorarea masivă a indemnizațiilor acordate membrilor CA la câteva societăți de cale ferată, precum CFR SA, CFR Călători, Informatica Feroviară etc.

Am primit spre lămurirea noastră un răspuns vag cu greșeli de gramatică. „Vă informăm că majorarea indemnizației fixe brute lunare la CNCF CFR SA și CFR Călători, s-a făcut la solicitarea comitetului de nominalizare și remunerare din cadrul Consiliului de Administrație al societăților menționate, avizate de Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), respectând prevederile art. 37 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare. Pentru indemnizatiile Consiliului de Administrație al Informatica Feroviara si Electrficare SA, vă rugăm să vă adresați acționarului acestor filiale, respectiv CNCF CFR SA.”

Dar ce zic articolele de lege menționate? Că nivelul indemnizațiilor acordate membrilor de CA este propus de Comitete de Remunerare din care fac parte tocmai acești membri. Adică ei propun banii pe care îi vor lua, iar Ministerul Transportuirlor aprobă prin AGA.

Nimic despre performanțele companiilor care să justifice astfel de măriri. Singura chestie remarcabilă în răspunsul Ministerului Transporturilor este greșeala gramaticală gravă din prima frază, și anume amplasarea unei virgule între subiectul „majorarea indemnizației fixe brute lunare la CNCF CFR SA și CFR Calatori” și predicatul „s-a făcut”.

 

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole