miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Mandatul lui Preoteasa n-a fost prelungit. Un condamnat pentru șpagă, posibil interimar

Consiliul de Administrație al SNTFC CFR Călători a refuzat să-i prelungească mandatul de director general interimar al lui Traian Preoteasa la conducerea societății, cu toate că acest punct figura pe ordinea de zi a ultimei ședințe, care a avut loc joi. În cazul în care nu i se prelungește mandatul și nici Sorin Grindeanu nu desemnează altă persoană, interimar la conducerea operatorului feroviar de stat va rămâne un condamnat pentru luare de mită.

UPDATE. Răsturnare de situație. Preoteasa a primit un nou mandat la CFR Călători, de cinci luni

Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a ședinței de joi, 17 august 2023, a Consiliului de Administrație al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA a fost prelungirea mandatului de director general interimar al lui Traian Preoteasa.

Mandatul lui Preoteasa la conducerea societății expiră la data de 31 august, iar până atunci trebuie fie prelungit, fie adusă o altă persoană în loc. Numai că membrii CA au refuzat să-i prelungească mandatul actualului director, în condițiile în care disfuncționalitățile (asta ca să folosim un eufemism) în funcționarea operatorului feroviar de stat se accentuează pe zi ce trece. Sigur, CA se poate întruni oricând într-o nouă ședință în care să-i prelungească mandatul lui Traian Preoteasa, însă până la finele lunii au rămas mai puțin de două săptămâni.

Surse din Consiliul de Administrație al CFR Călători au explicat pentru Club Feroviar că obligația de a propune un nou director general interimar îi revine Consiliului de Nominalizare și Remunerare (CNR) din cadrul CA. Numai că, evident, propunerea trebuie agreată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Mai exact, de la el trebuie să vină propunerea.

Precedentul stabilit de Ion Simu-Alexandru la CFR SA

mandatul lui Preoteasa DNA s-a pus pe CFR licitație la CFR SA Ion Simu-Alexandru rămâne director cutremur la regionalele CFR SA Noul director general al CFR SA director general la CFR SA

Ce se va întâmpla însă dacă până pe 31 august Sorin Grindeanu nici nu va fi de acord cu prelungirea mandatului lui Traian Preoteasa și nici nu va propune (agrea) o altă persoană care să preia funcția de director general interimar? În aceste condiții, CNR nu va putea să desemneze o altă persoană la conducerea CFR Călători.

Evident, nicio firmă, cu atât mai puțin un colos precum CFR Călători, nu poate rămâne fără șef, fie el și interimar. Să vedem cum s-a procedat în aprilie 2022 la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, când Ion Simu-Alexandru a ocupat patru funcții în cinci zile, după cum a scris atunci Club Feroviar. Atunci, Simu i-a delegat pentru câteva zile atribuțiile de director general directorului general adjunct tehnic de la acea vreme, Petru Ceșa, o strategemă prin care s-a asigurat că va reveni cu puteri sporite în fruntea companiei, lucru care s-a și întâmplat. A fost nevoie de delegare, deoarece CNCF CFR SA avea mai mulți directori generali adjuncți. De altfel, și acum sunt trei pe această poziție, așa cum se poate constata și accesând site-ul companiei: Monica Mihăileanu (Proiecte cu Finanțare Externă), Aurelian Oneci (Tehnic) și George Radu Pipa (Exploatare).

Directorul general adjunct poate prelua interimar mandatul lui Traian Preoteasa

Mandatul lui PreoteasaOr, la SNTFC CFR Călători situația este diferită și mult mai simplă, pentru că în organigramă există un singur post de director general adjunct, ocupat din 29 septembrie 2022 de Marcel Litră, așa cum se poate vedea și pe site.

În atari condiții, în cazul în care postul de director general nu este ocupat sau, din varii motive, ocupantul postului nu-și poate exercita atribuțiile, acestea sunt preluate de către numărul 2 în societate, și anume Marcel Litră. Toate bune și frumoase, omul nu este un novice în sectorul feroviar, în care activează încă din 1998, cu excepția unei mici ”escapade” în sistemul privat, la Siveco.

Traian Preoteasa știa că Marcel Litră a fost condamnat, dar l-a promovat

Numai că Marcel Litră este condamnat pentru luare de mită. Cu suspendare, dar tot condamnat, deci fapta a existat, fapt consfințit de instanță. Iar Traian Preoteasa a știut acest lucru inclusiv în octombrie 2021, când l-a promovat pe funcția de director de Trafic al SNTFC CFR Călători. Iată ce declara atunci Preoteasa pentru Club Feroviar: „Știu că este condamnat, cu suspendare, nu știam că a fost și arestat. I-am spus acest lucru și lui Felix Stroe (fost ministru PSD al Transporturilor – n.red.), atunci când a vrut să-l pună director general la CFR Infrastructură”.

Între timp, Litră a devenit favoritul lui Preoteasa, care l-a propulsat, așa cum am arătat, în funcția de director general adjunct.

Șpagă de la ceferiști pentru a le asigura promovarea examenelor

modernizarea vagoanelor restaurant semnarea contractelor de reparații la locomotiveDar să vedem pentru ce a fost arestat actualul număr 2 din CFR Călători. În luna iulie a anului 2006, Marcel Litră, expert instructor la Centrul National de Expertiză a Personalului din CFR SA, și Constantin Roman, instructor general în cadrul Regionalei CF Brașov, au fost arestați pentru 29 de zile de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș pentru luare de mită și pentru punerea în pericol a siguranței pe calea ferată. Asta după ce un ceferist a reclamat că a fost declarat necorespunzător de către comisia formată din cei doi, întrucât nu le-a plătit sumele pretinse de aceștia.

Procurorii i-au acuzat pe Marcel Litră și Constantin Roman că ar fi pretins și încasat sume cuprinse între 40 și 60 de lei de la un număr de 181 de angajați ai CFR din județul Mureș, pentru ca aceștia să promoveze examenul anual de testare profesionala și de autorizare pe funcții, în perioada 22-24 februarie 2006. Potrivit anchetatorilor, cei doi instructori au fost acuzati ca ar fi luat sume cuprinse între 40 de lei (un acar) și 60 de lei (un impiegat de mișcare) de la 181 de ceferiști din județul Mures pe care îi testau anual. Pe numele celor doi au mai fost întocmite dosare de cercetare penală și în județele Harghita sau Sibiu.

Mandatul lui Preoteasa la conducerea CFR Călători, un dezastru

Rămâne de văzut ce mutare va face (sau nu va face deocamdată) ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în ceea ce privește conducerea de top a operatorului feroviar de stat.

Cert este însă că, până acum, mandatul lui Traian Preoteasa s-a dovedit a fi un dezastru pentru CFR Călători, iar situația se acutizează pe zi ce trece. Pe liniile secundare, cum ar fi Ciulnița-Slobozia circulă în continuare automotoare Malaxa produse la începutul secolului trecut, în condițiile în care șase rame Siemens Desiro (”Săgeata Albastră”) sunt sechestrate de cinci ani la Remarul 16 Februarie, reparator de material rulant controlat de Călin Mitică. Același Călin Mitică cu care luna trecută se întâlnea pe ascuns la un mall din nordul Capitalei, așa cum am dezvăluit la vremea respectivă.

Defectările de locomotive sunt la ordinea zilei și curg în cascadă reclamațiile călătorilor care se plâng că au fost nevoiți să facă saună în vagoane, din cauza nefuncționării instalației de aer condiționat. Mizeria este prezentă la tot pasul în vagoanele și automotoarele operatorului feroviar de stat, care a și fost sancționat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Unde mai pui că ușile vagoanelor CFR Călători se deschid sau chiar cad în mers, situația în legătură cu care Traian Preoteasa a mințit, dând vina pe CNCF CFR SA.

În ceea ce privește situația financiară, și aici este dezastru. În două rânduri, Ministerul Finanțelor Publice a întors din drum proiectul de buget de venituri și cheltuieli al CFR Călători pe 2023, reproșând că a fost prost întocmit. Așa se face că au trecut aproape opt luni din acest an, iar cel mai mare transportator de călători din România nu are nici acum bugetul aprobat.

Va da Sorin Grindeanu un ”tontogol” ca Bănel Nicoliță?

Grindeanu a primit aviz favorabil Grindeanu mai rămâne ministruNeregulile de la SNTFC CFR Călători sunt multe și ele au fost prezentate de-a lungul timpului de Club Feroviar. Și chiar dacă nu le-am fi prezentat noi, ele pot fi oricum observate cu ochiul (și de multe ori cu nasul) liber de către oricine se urcă într-un tren al operatorului feroviar de stat.

În aceste condiții, mingea e acum în șpițul lui Sorin Grindeanu. Va marca gol în poarta adversă, sau în propria-i poartă, ca Bănel Nicoliță?

Ultimele Articole