Magistrala 6 de metrou primeste fonduri europene

Comisia Europeana a anuntat Ministerul Transporturilor ca va finanta proiectul legaturii de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni (Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni).

In acest moment au loc negocieri privind valoarea maxima a fondurilor nerambursabile ce vor fi alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

Valoarea finala depinde si de discutiile dintre autoritatile române, Comisia Europeana si Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei.

Obiectul cererii de finantare este reprezentat de asigurarea unei conexiuni directe intre Bucuresti si Otopeni, respectiv intre Gara de Nord Bucuresti si Aeroportul International Henri Coanda, prin construirea unei noi linii de metrou cu o lungime de 14,2 km.

Valoarea totala a proiectului este 1,39 miliarde de euro, iar cofinantarea va fi asigurata din imprumut de la Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), precum si din fonduri de la bugetul de stat.

Reamintim ca linia va fi construita de la statia de metrou 1 Mai, traseul urmand sa aiba 12 statii pana la Aeroportul Aeroportul „Henri Coanda”. De asemenea, un numar de 12 trenuri vor efectua transportul pasagerilor pe noua linie de metrou. Aceasta va asigura si legatura directa intre Gara de Nord si Aeroport.