vineri, noiembrie 10, 2023
spot_img

Ministerul Transporturilor mută Magistrala 6 de metrou la Arcul de Triumf

Magistrala 6 de metrou, tronsonul 1 Mai-Tokyo, va trece pe la Arcul de Triumf. Cel puțin așa reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern redactat greșit de funcționarii Ministerului Transporturilor privind preluarea unui teren de la Ministerul Afacerilor Externe.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind transmiterea unei părți de imobil proprietate privată a statului, care face parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” de la Ministerul Afacerilor Externe, în proprietatea publică a statului în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Pentru realizarea lucrărilor la noua magistrală de metrou, este necesar a se ocupa un teren în suprafață de 807 mp situat în București, sector 1, șos. Kiseleff nr. 61, aflat în domeniul privat al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Externe. Prin prezentul proiect de act normativ se propune transmiterea acestui teren în proprietatea publică a statului și administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Terenul cu pricina are o suprafață totală de 5.001 mp, figurând în evidențele contabile cu 40,9 milioane de lei, iar din aceasta doar 807 mp vor fi transferați.Denumirea Șoselei Kiseleff, modificată în urmă cu șase ani

Magistrala 6 de metrouToate bune și frumoase, însă localizarea terenului respectiv este imposibil de realizat. La data de 19 decembrie 2017, la scurtă vreme după decesul Majestății Sale Regele Mihai I, Consiliul General al Municipiului București a schimbat, la propunerea primarului general de la acea vreme, Gabriela Firea (PSD, în prezent ministru al Familiei) denumirea Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I. PNL n-a vrut să se arate mai puțin monarhist decât PSD, iar consilierul general Sorin Mărgărit a propus un proiect de Hotărâre privind schimbarea denumirii unei părți din Șoseaua Kiseleff în Bulevardul Regele Mihai. Proiect care a fost adoptat în cadrul aceleiași ședințe, iar noua denumire a arterei este prezentă inclusiv pe Google Maps.

Este vorba de porțiunea de nord, cuprinsă între Arcul de Triumf și Piața Presei Libere (de aici încolo artera rutieră se numea și se numește în continuare Șoseaua București-Ploiești). În prezent, Șoseaua Kiseleff este cuprinsă între Piața Victoriei și Arcul de Triumf.

Prin urmare, dacă terenul MAE are adresa pe Șoseaua Kiseleff el nu poate fi decât undeva pe la Arcul de Triumf, la o distanță considerabilă de Piața Presei Libere, pe unde va trece noua magistrală de metrou.

Un alt proiect de transfer de terenuri pentru Magistrala 6 de metrou, redactat corect

Tot pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat și proiectul de Hotărâre a Guvernului privind transmiterea unei părți din imobilul proprietate publică a statului, care face parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa București în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Pentru realizarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou, este necesar a se ocupa un teren în suprafață de 360 mp situat în București, sector 1, Bdul Ion Ionescu de la Brad, nr. 4, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa București, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Este vorba de o livadă de pe un teren intravilan împrejmuit parțial cu gard de fier forjat cu o suprafață totală de 1.519 mp, cu o valoare de inventar de 2.689.268 de lei. Lotul care va fi transferat la Transporturi, cu suprafața de 360 mp, are valoarea contabilă de 637.351,2048 lei.

De această dată, adresa terenului este specificată corect, el fiind pe partea stângă a Șoselei București-Ploiești pe sensul de ieșire din Capitală, vizavi de Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu Băneasa.

Ultimele Articole