Tribunalul federal din Țara Cantonelor a pus punct definitiv unei dezbateri legate de o inițiativă prin care se intenționa introducerea gratuității transportului public în Elveția, sentința fiind că o astfel de măsură este neconstituțională. Susținătorii ei susțin însă că nu vor renunța. Între timp, multe orașe și chiar o țară din Europa au făcut transportul public gratuit.
Magistrații de la Tribunalul federal din Elveția au confirmat invalidarea de către Marele Consiliu din Fribourg a unei inițiative cantonale din partea Partidului Verzilor, a Partidului Socialist și a altor trei entități private de introducere a gratuității la transportul public, iar decizia va avea consecințe și în alte cantoate.
Prin respingerea recursului introdus de partidele menționate, Tribunalul federal a amintit că Constituția federală stipulează, la articolul 81, alin 2, că ”prețurile plătite de utilizatorii transportului public acoperă o parte adecvată a costurilor”. Textul acestei dispoziții, votată în 2014 și intrată în vigoare în 2016, este clar, a subliniat tribunalul de drept public.
Potrivit mesajului Consiliului federal, articolul constituțional urmărește două obiective contradictorii. Pe de o parte, mobilitatea nu ar trebui să fie excesiv de ieftină, pentru că acest lucru ar face să explodeze cererea și ar induce costuri din ce în ce mai ridicate care ar putea sfârși prin a sufoca sistemul, se arată în motivarea Tribunalului. De cealaltă parte, transportul public nu trebuie să fie nici prea scump, căci acest lucru ar face ca pasagerii să migreze de la calea ferată pe șosele. Această căutare a unui echilibru exclude situația în care utilizatorii transportului public să nu plătească nimic.
Pentru judecători, argumentul dezvoltării durabile ridicat de recurenți și înscris în Constituție și în Acordul de la Paris asupra climei nu a fost convingător și demn de luat în seamă. În fapt, recurenții nu au demonstrat cum ar fi contrar dezvoltării drabile sau Acordului de la paris faptul că pasagerii sunt obligați să participe la costuri.
Susținătorii gratuității nu vor să renunțe la luptă
Inițiativa populară cantonală ”Pentru gratuitatea transportului public” a fost depusă în decembrie 2020, cu peste 8.600 de semnături. Texte similare au fost lansate și în multe alte cantoane, cum ar fi Neuchâtel, Vaud sau Geneva, iar în acest context decizia Tribunalului federal era extrem de așteptată.
Cu toate acestea, inițiatorii nu par dispuși să se lase bătuți cu una-cu două. Ei au în vedere două opțiuni. Prima este o reducere drastică a tarifelor la transportul public, adică ”exact opusul a ceea ce continuă să facă CFF”, potrivit deputatei de Geneva din partea formațiunii ”Ensemble à Gauche” Stéfanie Prezioso. ”O reducere de 75-80% a prețului biletelor va permite un transfer modal de la mașina personală la transportul public de 25-30%”, a argumentat ea.
A doua opțiune este și mai radicală: lansarea unei inițiative populare pe plan național pentru modificarea Constituției. ”Este un proces foarte greoi, dar absolut necesar pentru a impune ceea ce nu reușim să trecem prin Parlament. Conștientizarea populației crește în fiecare zi în fața riscurilor climatice. Cred că populația este mult mai conștientă de necesitățile actuale în ceea ce privește apărarea climei și a condițiilor de viață decât sunt unii dintre aleși”, a mai spus Stéfanie Prezioso.
Tallinn și Luxemburg au transport public gratuit
În alte zone din Europa luarea unei decizii prinvind introducerea gratuității transportului public nu a fost atât de dificilă. În momentul de față, peste 50 de orașe și municipii din Europa au transport public gratuit, invocând ambițiile climatice și egalitatea socială ca principale motivații.
Capitala Estoniei, Tallinn, a introdus transportul public gratuit încă de acum zece ani de zile, în 2013, iar în 2020 Luxemburg a devenit prima țară din lume care a eliminat tarifele pentru toate mijloacele de transport public.
Să le luăm pe rând. Până în momentul introducerii gratuităţii, Primăria din Tallinn acoperea 70% din cheltuielile cu transportul în comun. Eliminarea plății biletelor de transport a încărcat nota de plată a municipalităţii cu aproximativ 12 milioane de euro pe an. ”Fiecare oraş important se confruntă cu creşterea numărului de maşini şi apar soluţii diferite la această problemă. Unii taxează suplimentar pentru trecerea prin centrul oraşului, iar alţii construiesc drumuri noi. Noi am stabilit că soluţia potrivită pentru această problemă este transportul public gratuit”, a explicat măsura luată la acea vreme primarul oraşului, Taavi Aas.
Autorităţile locale au mizat pe faptul că vor recupera banii pierduţi prin creşterea taxelor de parcare. În plus, doar cei aproximativ 400.000 de locuitori ai capitalei estone au dreptul să circule gratuit cu transportul în comun, în vreme ce turiştii trebuie să achite 1,6 euro pentru o călătorie cu tramvaiul sau autobuzul. De notat faptul că a doua zi după aplicarea acestei măsuri, numărul călătorilor din mijloacele de transport în comun a crescut de opt ori.
În ceea ce privește Luxemburg, Marele Ducat a devenit, începând cu data de 1 martie 2020, prima ţară din lume în care utilizarea întregii reţele de transport public este gratuită. Chiar dacă alte oraşe au introdus o gratuitate parţială, în anumite ore şi pentru anumite mijloace de transport, a fost pentru prima dată când o astfel de măsură vizează o ţară întreagă, așa cum a subliniat Ministerul Mobilităţii din Luxemburg. Gratuitatea, prezentată drept ”o măsură socială importantă”, vizează 40% din gospodăriile din Luxemburg care utilizează transportul în comun şi reprezintă o economie de aproximativ 100 de euro pentru fiecare gospodărie pe an.
Măsura s-a înscris totodată în planul de mobilitate destinat reducerii ambuteiajelor, în condiţiile în care automobilul personal era principalul mijloc de deplasare în Marele Ducat, cu o rată de 47% pentru deplasările în scop profesional şi 71% pentru deplasările în scop turistic, potrivit unui sondaj efectuat în 2018 de TNS Ilres.
Potrivit autorităţilor, sumele generate de vânzarea de bilete pentru mijloacele de transport în comun, care în Luxemburg aveau un preţ unic de doi euro călătoria, se ridică la 41 milioane de euro pe an. Suma nu reprezintă însă decât 8% din cele 500 milioane de euro pe an la cât se ridică costurile anuale cu transportul în comun.
Excepţie de la gratuitate fac doar călătoriile cu trenul la clasa întâi şi anumite servicii de autobuz la cerere organizate în serviciul de noapte de către municipalităţi, care sunt în continuare supuse tarifării. Cei aproximativ 300 de însoţitori de tren ai operatorului feroviar CFL au fost reîndrumați să vegheze asupra securităţii şi informării pasagerilor, iar unii dintre ei continuă să verifice biletele de la clasa 1.
Alte orașe europene în care nu scoți bani din buzunar
Însă mai sunt multe alte orașe de pe continent care au adoptat această măsură. Să le trecem succint în revistă. Bunăoară, Cascais este, până în prezent, singura municipalitate din Portugalia care a optat pentru transportul în comun fără plată.
Gratuit este transportul și în Livigno, sat din Alpii italieni foarte apreciat de pasionații de schi. Aici gratuitatea nu este însă valabilă decât de la ora 7:30 dimineața până la ora 20:00 seara. Ne mutăm mai la nord, în Ærø, o mică insulă daneză unde poți merge gratuit cu autobuzul cât vrei, însă nu și cu feribotul care conectează insula de continent.
Și în estul Uniunii Europene descoperim exemple notabile de transport gratuit. Din 2011, oamenii pot folosi transportul public gratuit în Frýdek-Místek, un oraș din estul Republicii Cehe.. Transportul gratuit există în Polkowice, un oraș industrial cu 22.000 de locuitori din Silezia Inferioară din Polonia, și în unele aglomerări din cantonul său, în Lubin și în tot cantonul său și în unele aglomerări din cantonul Legnica, un oraș industrial cu 100.000 de locuitori.
Numărul orașelor care oferă gratuitate la transportul în comun crește constant. De exemplu, orașul Montpellier, în sudul Franței, va introduce în curând transportul public gratuit. Aceasta va deveni cea mai mare metropolă franceză care va introduce un astfel de sistem. De la sfârșitul acestui an, locuitorii orașului vor putea utiliza un abonament de transport gratuit în rețeaua de autobuze și tramvaie a orașului. Sistemul are ca scop reducerea emisiilor, reducerea poluării și îmbunătățirea accesibilității pentru locuitorii orașului.
”Prin introducerea transportului gratuit, avem curajul de a lua o mare măsură de justiție socială, de progres, care lucrează pentru tranziția ecologică”, a scris pe Twitter primarul orașului Montpellier, Michaël Delafosse. Montpellier experimentează transportul gratuit la sfârșit de săptămână din septembrie 2020. În 2021, a extins acest lucru la zilele lucrătoare pentru persoanele sub 18 ani și cele peste 65 de ani.
Trebuie amintit faptul că gratuități sau reduceri masive de tarife la transportul în comun au mai fost introduse pe termen nelimitat în anumite state membre ale Uniunii Europene.
Bunăoară, după ce a redus la jumătate prețurile transportului public de stat în marile orașe, Spania a anunțat în vara anului trecut că unele călătorii cu trenul vor fi gratuite. Măsura a intrat în vigoare începând cu luna septembrie 2022 și a fost valabilă în rețeaua publică de trenuri Renfe. Nu au fost vizate de gratuitate biletele doar dus sau călătoriile pe distanțe lungi. De gratuitate au beneficiaat titlurile de transport care includ minimum 10 călătorii dus-întors.
Germania a introdus o măsură similară între lunile iunie și august ale anului trecut, cu un abonament redus pentru transportul public la nivel național. Acesta le permitea călătorilor să folosească nelimitat serviciile locale și regionale pentru doar 9 euro pe lună.
Anul acesta, programul a fost reluat sub o altă formă. De la 1 mai este disponibil Deutschlandticket, abonamentul de transport feroviar de 49 de euro.
Alianța SwissPass vrea să digitalizeze biletele de tren
Proiectul pilot lansat de Alianța SwissPass, denumit ”myRide” va permite urmărirea utilizatorilor de transport în comun pentr a-i determina să-și achite contravaloarea călătoriei.
Alliance Swisspass a dezvăluit faptul că testează conceptul de ”postpricing”, adică plata călătoriei după ce ea a fost efectuată, iar ideea de bază este de a avea în final un ”e-tarif” valabil în toată Elveția ca nou tip de abonament. Potrivit inițiatorilor, tarifele electronice ar trebui să varieze în funcție de utilizarea rețelei. ”Suntem într-o fază experimentală”, a declarat directorul general al organizației, Helmut Eichhorn. Soluțiile tehnice, cum ar fi o aplicație care să permităă urmărirea confidențială a clienților transportului public, sunt în curs de dezvoltare, iar la final cumpărarea de bilete ar trebui să fie eliminată total.
”Cobai” pentru acest proiect vor fi utilizatorii rețelei de transport în comun din zona metropolitană a orașului Zurich. Faza de testare va începe în acest an și se va finaliza probabil în 2024. Alliance Swisspass se baezează pe așteptările a aproximativ 1,5 milioane de elvețieni care au în momentul de față un abonament comunitar lunar în vigoare.
Potrivit asociației profesionale, tarifele ar trebui să rămână la nivelul actual al abonamentelor deja disponibile, însă deocamdată nu a fost făcut niciun calcul precis. Iar în acest context trebuie amintit că în stabilirea tarifelor joacă roluri diferite tipuri de actori, de la factorul politic la companiile de transport sau asociațiile tarifare.
Până la digitalizare însă, tarifele continuă să crească, în condițiile în care ele oricum sunt printre cele mai mari din Europa, așa cum spuneau și susținătorii gratuității, după cum am arătat mai sus în acest articol. De la finele acestui an va intra în vigoare o majorare de prețuri de 4,3%.
Articol apărut în revista Railway PRO – Iunie