După vizita făcută acum o lună și jumătate la uzina de vagoane Arad de către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, unitatea va fi vizitată sâmbătă și de premierul Ludovic Orban.
Acesta va fi însoțit de către ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Pe lângă vizitarea uzinei, în după-amiaza zilei de sâmbătă va fi vizitat și șantierul lucrărilor de modernizarea a liniei Curtici – Simeria, pe Valea Mureșului. Va fi vizitat noul tunel de cale ferată din zona Bata.
Vizita la Astra Vagoane nu va fi deschisă presei, însă membrii Guvernului vor susține o conferință de presă.
Bode: Sunt mândru că mai există companii de această dimensiune
Uzina a fost vizitată la începutul lunii iulie de către ministrul Bode. “Am reuşit să vizităm unul dintre cei mai mari producători de material din România şi din Europa (…) În urmă cu câteva luni am vizitat un producător român de material rulant, de la Craiova, ce a mai rămas din Electroputere Craiova, practic inteligenţa Electroputere Craiova s-a conexat într-o companie care se încăpăţânează să investească milioane de euro în cercetare. Dacă vă puteţi imagina că mai există companii care produc material rulant şi investesc milioane de euro în cercetare… În urmă cu câteva luni am vizitat o companie din Cluj, producătoare de material rulant, care repară material rulant. Astăzi sunt la Astra şi îmi propun ca în cel mai scurt timp să ajung la toţi producătorii de material rulant, toţi cei care repară material rulant, pentru că viitorul transportului, viitorul mobilităţii persoanelor este cel pe cale ferată”, spunea ministrul Transporturilor.
El adăuga atunci că pleacă de la Astra “cu un sentiment de mândrie că mai sunt companii de această dimensiune care se încăpăţânează să producă în România pentru România”.
Blidar: Doar 25% dintre angajați, în șomaj tehnic
Preşedintele Grupului de companii Astra, Valer Blidar, a spus la începutul lui iulie că a reuşit să treacă de starea de urgenţă cu doar 25% dintre angajaţi în şomaj tehnic. „Am avut oameni în șomaj tehnic pe timpul stării de urgență doar în primele patru săptămâni. Lucrăm in toate sectoarele de activitate, unii furnizori mai întârzie livrările anumitor componente”, spune acum Valer Blidar.
“Problema numărul unu astăzi este licitaţia de la Bucureşti, Curtea de Apel ne-a dat câştig de cauză şi sperăm că se va finaliza într-un termen scurt, aşa cum a decis Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, a spus Blidar, referindu-se la licitaţia privind achiziţia a 100 de tramvaie noi pentru capitală. El a mai spus că oraşele mari din România au nevoie de circa 1.000 – 1.200 de tramvaie noi pentru a le înlocui pe cele foarte vechi. (D.C.)