spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Ludovic Orban: Puncte volante pentru vânzarea măștilor la metrou

Călătorii la metrou vor avea posibilitatea de a cumpăra măști la accesurile din stații, iar posesia acestora va fi verificată la intrarea în metrou. Ludovic Orban și ministrul Trnsporturilor, Lucian Bode, au oferit luni seară informații suplimentare.

Doru Cireașă

PrezePuncte volante pentru vânzarea măștilor la metrount la un post tv, premierul Ludovic Orban a spus că după data de 15 mai, când va expira starea de urgență, în cazul circulației între localități autoritățile i-au în calcul două posibilități – să păstreze obligativitatea completării declarației pe propria răspundere sau declarația verbală în fața agenților constatatori.

La metrou vor fi echipe la intrarea în stații care vor verifica existența măștii.

„După data de 15 mai răspândirea virusului va depinde de responsabilitatea cetățenilor, care nu vor mai avea restricții de circulație de până acum. Va depinde de modul în care respecta recomandările specialiștilor pentru protejarea apropiaților.

Puncte volante pentru vânzarea măștilor la metrou

Această testare se face prin sondaj, prin eșantion reprezentativ pe un număr mare de persoane. O asemenea testare se face după depășirea vârfului epidemiei. Are ca obiectiv să aflăm numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi și care au intrat în contact cu virusul, pe diferite categorii. (…) Acest sistem de testare a fost folosit în mai multe țări.

Decizia (n.r. – pentru declarația pe propria răspundere) va fi luată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Există două variante. Varianta menținerea tipului de declarație scrisă sau pe telefon și varianta ca persoana care este oprită în filtru să declare unde se deplasează”.

Accesul la locul de muncă

Premierul a făcut precizări și privind accesul la locurile de muncă. „Sunt câteva lucruri simple. În primul rând purtatul măștii în spații închise pentru a reduce riscul de răspândire a virusului. De asemenea, vor fi niște lucruri legate de triaj pe măsură ce companiile se vor dota cu termometre. Persoanele cu peste 37 de grade nu vor putea, cel mai probabil, să intre la locul de muncă.

Dacă există un areal unde sunt mulți angajați, Ministerul Muncii va comunica cu aceste companii pentru a defalca programul orar. Programarea începerii lucrului în aceste zone se va face prin coordonarea Inspecția Muncii, iar obiectivul este să se evite aglomerația în mijloacele de transport în comun”.

Cât privește accesul în stațiile de metrou acesta se va face după verificări ale deșinerii unei măști. „La metrou vor fi echipe speciale care vor verifica existența măștii iar cei care nu au mască să își poată achiziționa mască. Deplasarea în vagoanele de metrou va fi făcută după anumite reguli”.

„Nu avem nevoie să plafonăm prețul la măști. Deja avem 23 de producători autorizați. Avem în vedere achiziționarea de măști de Ministerul Educației pentru elevii care se vor întoarce la școală sau pentru cei care susțin examene”, mai susține Ludovic Orban.

Lucian Bode: Accesul al metrou, verificat de angajați MAI

Seara zilei de luni pare a fi fost momentul ales de membri ai Guvernului să comunice ce se va întâmpla după 15 mai.

Angajații Ministerului de interne vor sprijini agenții de pază ai Metrorex pentru a asigura fluența la metrou, după 15 mai. Distanța recomandată dintre călători este de un metru, a anunțat la alt post TV ministrul transporturilor, Lucian Bode.

„Cele 53 de stații de metrou sunt deservite de 130 de accesuri. Stațiile cele mai aglomerate sunt cele din zona de Nord, Pipera, și cele din Centru – Unirii, Victoriei. Am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Interne. Am solicitat sprijin, iar domnul ministru Vela și-a dat acordul să găsim împreună soluții pentru a organiza accesul la metrou, astfel încât să nu avem acele aglomerări”, a declarat luni seara, Lucian Bode.

”În intervalele foarte aglomerate, vom avea, pe lângă personalul nostru de pază, sprijinul angajaților MAI pentru a asigura o fluență la metrou și pentru a păstra distanța la gurile de acces, pentru a nu aglomera nepermis de mult accesul în trenurile Metrorex”, a mai afirmat ministrul. Se intenționează păstrarea distanței de un metru între călători.

Totodată se va face igienizarea metroului și vor fi reglați timpii de așteptare a trenurilor de metrou: ”Avem 65 de trenuri, am făcut un program din 15 mai încât timpii de așteptare între 2 trenuri să nu depășească 2-3 minute până la maximum 10-12 minute. Am redus la minimum timpii de așteptare”.

Controlul temperaturii călătorilor nu se va face, a spus minstrul, pentru că ”este foarte dificil controlul temperaturii, este foarte greu să faci acest lucru la metrou”.

Sindicaliști Metrorex: aplicare imposibilă

Unele dintre măsurile anunțate au fost clasificate anterior drept aberante de către sindicaliști Metrorex.

“Este o aberație, să intre călătorul rând pe rând, să stea la distanță… să stea din 2 in 2 locuri. Să dăm exemplu de la Piața Unirii, o stație supraaglomerată dacă ar sta la un metru si jumatate și se trasează acolo, până se îmbarcă toți călătorii”, a declarat zilele trecute Ion Radoi, președintele Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou.

Reamintim că la Metrorex s-au introdus reguli noi de acces cu începere din 15 mai. Astfel în trenurile de metrou, se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât în picioare cât și pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între călători.

Ultimele Articole