spot_img
vineri, decembrie 9, 2022
spot_img

BREAKING Ludovic Orban a demisionat. Lucian Bode rămâne ministru interimar

Premierul Ludovic Orban a demisionat în seara zilei de luni, la nici 24 de ore de la încheierea scrutinului de alegeri parlamentare, la care PNL a obținut un scor sub așteptări. Pe cale de consecință, Lucian Bode rămâne ministru interimar al Transporturilor, până la formarea unui nou Guvern.

Adrian Bărbulescu

Ludovic Orban a demisionat

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni seara decretele prin care ia act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier şi îl desemnează prim-ministru interimar pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Anunțul privind demisia a fost făcut de Ludovic Orban la Palatul Victoria, la ora 19,00, în prime time.

”Pe 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier”, a declarat Ludovic Orban.

Lucian Bode, interimar pentru a doua oară într-un singur an

Nu este pentru prima oară când Lucian Bode devine ministru interimar al Transporturilor.

Primul Guvern condus de Ludovic Orban, în care la Transporturi titular a fost Lucian Bode, a fost instalat pe 4 noiembrie 2019, când a fost validat de Parlament și a depus jurământul. Apoi, pe 5 februarie 2020, Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, cu 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi „împotrivă” din cele 400 de voturi exprimate. Moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului a venit în urma procedurii de angajare a răspunderii Guvernului pe un proiect de lege ce prevede alegerea democratică a primarilor cu 50%+1 din totalul voturilor exprimate, cunoscută și ca alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Cu acea ocazie, Ludovic Orban și Lucian Bode au devenit prim-ministru, respectiv ministru interimari.

Guvernul demis a fost reînvestit, în aceeași componență (inclusiv cu Lucian Bode la Transporturi), de Parlamentul României, la data de 14 martie 2020, pe fondul răspândirii pandemiei de coronavirus.

Ludovic Orban a demisionat. Se răciseră relațiile cu Lucian Bode

Chiar dacă Ludovic Orban ar fi rămas prim-ministru, zilele lui Lucian Bode la Ministerul Transporturilor erau numărate.

Vinerea trecută, Lucian Bode a lipsit de la semnarea, la sediul Ministerului Transporturilor, a contractului pentru refacerea Podului Grădiștea, de pe linia de cale ferată București-Giurgiu, prăbușit în 2005. La ceremonie a participat însă premierul Ludovic Orban.

Într-o declarație făcută în cursul zilei de luni, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, nu a menționat Transporturile printre ministerele pe care partidul vrea să le păstreze cu orice preț în noul Cabinet ce se va forma în urma alegerilor de duminică.

Ultimele Articole