Lucrările pe calea ferată Caransebeș-Lugoj, Lotul 1 din tronsonul Caransebeș-Timișoara-Arad, vor începe în curând, dă asigurări ministrul Sorin Grindeanu.
Aflat la Timișoara și întrebat de reportul Express de Banat de ce nu au început lucrările pe acest lot, Grindeanu a spus că perioada de proiectare nu este încă terminată.
”Ar fi trebuit să înceapă. E ultimul care a fost atribuit, din cele opt loturi, patru pe Caransebeș-Arad și patru pe Episcopia Bihor-Oradea, ultimul lot atribuit a fost, din păcate, Caransebeș-Lugoj, undeva în primăvara – vara anului trecut. Ceea ce înseamnă că se află încă în perioada de proiectare, se apropie de final, asta vă asigur. Asta este realitatea, nu pot să spun altceva decât adevărul”, a spus ministrul Transporturilor.
Ce lucrări se vor face în cadrul contractului
Lotul 1 Caransebeș-Lugoj are o lungime de 39,56 km, iar lucrările au fost atribuite către Asocierea Rail Works, cu lider SC Alstom Transport SA.
Contractul a fost semnat pe 15 decembrie 2023, cu o valoare de 1,34 miliarde de lei, fără TVA, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Asocierea RailWorks va elabora proiectul tehnic și va executa lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe secțiunea Caransebeș-Lugoj (lotul 1), în lungime de 39,56 km, inclusiv dublarea liniei CF pe o lungime de 31,69 km, lucrări civile în patru stații CF, cea mai importantă fiind stația CF Caransebeș, care va avea inclusiv o clădire de mentenanță și pasarela edilitară, două halte de călători, lucrări de modernizare a lucrărilor de artă – 12 poduri și 49 de podețe, construirea unui pasaj superior la intrarea în Lugoj (DJ 584), montarea de sisteme automate de semnalizare la 12 treceri la nivel cu calea ferată, lucrări specifice de exploatare feroviară, dar și lucrări de semnalizare prin implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R) pe întregul traseu.
În privința lucrărilor de electrificare, Alstom va moderniza stația electrică de tracțiune din Caransebeș și va furniza soluția sa OCS3 de suspensie catenară pentru linii principale de la unitatea de producție din Lecco, Italia și va beneficia de experiența sa la nivel mondial cu OCS3 în operațiuni comerciale.