marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Când vor începe lucrările la tram-trenul Oradea, în valoare de 235 de milioane de euro

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a anunțat când se va lansa licitația și când vor începe lucrările la tram-trenul Oradea.

”Licitațiile vor fi finalizate în toamnă, iar lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor”, a declarat Mălan, citat de site-ul local eBihoreanul. Proiectul a fost prezentat în premieră, în luna mai a anului trecut, la Conferințele Club Feroviar 2023 de la Poiana Brașov, de către directorul general al Oradea Transport Local (OTL), Adrian Revnic.

Pregătit de CJ Bihor și Primăria Oradea, proiectul linie de tram-tren din Zona Metropolitană, estimat la 235 de milioane de euro, presupune interconectarea liniilor de tramvai din oraș cu cele de cale ferată din comunele învecinate. Astfel, orădenii ar putea ajunge la aeroport, în Băile Felix sau în Borș cu tramvaiul, iar bihorenii din Sântandrei și Girișu de Criș ar putea veni la muncă în oraș pe linia ferată, renunțând la mașini.

Investițiile vizează reabilitarea și electrificarea rețelelor de tren și tramvai existente, urmând ca acestea din urmă să fie extinse cu linii cu un singur fir pentru vehicule de tip tram-tren, capabile să folosească atât sistemul de alimentare electrică feroviar, de 25.000 V, cât și pe cel de tramvai, de 600 V.Ce vor presupune lucrările la tram-trenul Oradea

Pe lângă amenajarea de linii feroviare, stații, peroane și pasaje pietonale, proiectul mai include achiziția a opt tram-trenuri cu sistem hibrid de alimentare, atât de la rețeaua OTL, cât și de la baterii capabile să asigure o autonomie de 3 km, precum și a cinci vehicule de tip feroviar care să poată folosi și sistemul de alimentare al CFR, și pe cel al OTL.

Studiul de fezabilitate unificat al proiectului pentru dezvoltarea rețelelor de tram-tren în Zona Metropolitană Oradea cuprinde mai multe documente realizate anul trecut, în paralel, de funcționarii Consiliului Județean și de cei ai Primăriei.

Angajații municipalității au coordonat studiile pentru extinderea liniei de tramvai din Calea Aradului la Aeroport (2,23 km) și reabilitarea legăturii ferate dintre Oradea Est și Oradea Vest (8,9 km). Tot Primăria a elaborat și documentația pentru amenajarea unei linii între Oradea Vest și localitățile Sântandrei, Palota, Girișu de Criș și Toboliu până în Cheresig (17,2 km), precum și pentru prelungirea liniei de tramvai din zona industrială de vest până în Borș (5,6 km).

CJ Bihor a comandat studiile pentru prelungirea liniei de tramvai de la ieșirea din Oradea spre Băile Felix (8,4 km) și pentru legătura dintre linia de tramvai din strada Corneliu Coposu și linia de tren din zona gării Oradea prin strada Ștefan cel Mare (1,3 km).

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole