CFR SA va demara la finele lunii martie o licitație pentru Craiova – Caransebeș. Valoarea lucrărilor este estimată în jurul a cinci miliarde de lei. Prima dată va fi licitată porțiunea Craiova – Drobeta Turnu Severin.
Licitațiile care vor începe la finele lunii martie au o valoare însumată ce depășește 5,5 miliarde de lei potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CFR SA, consultate de Club Feroviar.
Lucrările de modernizare sunt împărțite în două părți, prima conținând loturile 1și 2 cu o valoare de 2,54 miliarde lei, fără TVA, a doua 3,08 miliarde lei. În prima parte sunt incluse lotul 1 Craiova – Filiași (km 248-km 286) și lotul 2 Filiași-Igiroasa (km 286-km 331). Al treilea lot inclus în a doua componentă a licitației are o lungime de 31 km (km 331-km 362), între Igiroasa și Drobeta Turnu Severin. Secțiunea Drobeta Turnu Severin -Caransebeș va fi scoasă, cel mai probabil, ulterior la licitație, aceasta nefiind menționată în documentul indicat.
Procedurile sunt planificate pentru începerea licitației la 31 martie, urmând să se închidă la finele anului 2023.
Licitație pentru Craiova – Caransebeș. Care e starea actuală a sectorului
Secțiunea de cale ferată Craiova-Caransebeș are o lungime existentă de 226 km, fiind linie dublã electrificatã pe intervalul Craiova-Strehaia (60 km), linie simplă electrificată pe intervalul Strehaia-Drobeta Tr. Severin (54 km) și tot linie simplă electrificată pe intervalul Drobeta – Turnu Severin – Caransebeș (112 km).
Pe această linie circulă atât trenuri de călători, cât și trenuri de marfă, în prezent fiind existente 32 puncte de secționare (stații de cale ferată și halte de mișcare). Sistemul de semnalizare este semi-automat între stații și electro-mecanic în stații, toate mecanismele căii ferate (semnale, treceri la nivel și aparate de cale) fiind comandate și controlate prin mecanismele existente.
Din punct de vedere al traseului, de la Craiova (cota 121 m) linia coboară spre depresiunea Filiași (110m) de unde începe traversarea dealurilor spre Turnu Severin. Punctul cel mai înalt al liniei este stația Balota, aflată la cota 305 m, de unde linia coboară și se înscrie pe malul Dunării (cota 54 m) cu care merge paralel până la Orșova.
De la Orșova linia pătrunde pe Valea Cernei și urcă în continuare pe Valea Mehadiei până la Poarta (459m), cel mai înalt punct al liniei pe culoarul tectonic Timiș – Cerna de unde începe coborârea spre Caransebeș pe Valea Timișului. După darea în exploatare a liniei, aceasta a trecut printr-un lung proces de modernizare în ceea ce privește suprastructura, lucrările de artă, instalațiile de tracțiune și semnalizare. Astfel, șinele de cale ferată au fost refacționate succesiv de la șină tip 26.3 cu care a fost construită inițial linia, cu sine tip 36.4, tip 40, 45, 49 și în final șine grele tip 65 în perioada 1973-1991.
În anul 1951 s-a realizat dublarea liniei de cale ferată pe tronsonul Craiova – Filiași în lungime de 36 km. În anul 1975 se dublează tronsonul de linie Filiași – Strehaia în lungime de 24 km. La data de 10 septembrie 1971 linia de cale ferată Craiova – Orșova – Caransebeș este electrificată.
În decursul timpului, traseul liniei CF a suferit câteva modificări, din care cea mai importantă a fost strămutarea liniei ca urmare a construirii hidrocentralei și lacului de acumulare de la Porțile de Fier I. Execuția sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile De Fier a început în 1964 și a fost dat în funcțiune la capacitate maximă în anul 1971.
Stare necorespunzătoare pentru TEN-T
Starea actuală tehnică a liniei feroviare Craiova – Caransebeș nu răspunde cerințelor standardelor TEN-T, nici prescripțiilor STI, aflându-se în condiții de mentenanță reduse, majoritatea structurilor sale fiind aproape de limita duratei de viață tehnică. Aceasta nu respectă noile reglementări și norme EN, având zone de instabilitate și prezentând riscuri geotehnice, hidrologice, hidrogeologice.
Prin soluțiile proiectate se vor obține următoarele rezultate:
- Linie CF simplă existentă care se reabilitează: 59,840 km;
- Linie CF simplă existentă care se reabilitează și va fi dublată: 65,327 km;
- Linie CF dublă existentă care se reabilitează: 52,338 km;
- Linie CF dublă noua pe variante de traseu: 47,782 km – introducerea instalațíilor de centralizare electronic/electrodinamic noi sau reabilitate, după caz, în stațíi șí linie curentă și introducerea sistemului de siguranță ETCS Nivel 1/ETCS Nivel 1+GSM-R/ETCS Nivel 2+GSM-R în conformitate cu Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate (STI) şi cu previziunile cererii de trafic de călători şi de marfă naţional și internațional; – construcția unui Centru de Management Trafic în Stația CF Craiova;
- Gabarit de încărcare C, – sarcina pe osie de minim 22,5 tone/osie, – lungimea maximă a trenului de 740 m în toate stațiile, – caracteristici ale peronului – peroane înalte și lungime a peronului de 400 m, în toate stațiile, – lucrări civile în stații – lucrări de igienizare și cosmetizare a construcțiilor existente, intervenții la structuri, eficientizare fluxuri; – modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea (în sistem de alimentare de 25 kV, 50 Hz); – mărirea capacităţii de tranzit.
Toate aceste obiective vor permite viteze de circulaţie cuprinse între: 100 – 120 km/h (pentru trenurile de marfă) și 120 – 160 km/h (pentru trenurile de călători). Prin implementarea proiectului, linia de cale ferată va fi în conformitate cu parametrii tehnici ceruţi de standardele şi legislaţia europeană în vigoare. De asemenea, implementarea proiectului va contribui la realizarea obiectivelor următoarelor convenţii şi acorduri internaţionale.
O licitație amânată din februarie
Oficiali ai Ministerului Transporturilor au anunţat luna trecută că CFR Infrastructură va lansa licitaţii pentru a reabilita calea ferată pe alte trei loturi. Săptămâna viitoare încep licitațiile pentru modernizarea liniei Craiova-Caransebeș.
Lucrările sunt estimate la 10 miliarde de lei, fiind finanţate prin fonduri europene, prin Programul Operaţional Transport 2021-2027.
„Săptămâna viitoare, pe noul exerciţiu bugetar Programul Operaţional Transport, din cele şase loturi de la Craiova la Caransebeş, pe CFR, trei dintre ele vor fi lansate în licitaţie, urmând ca în trei săptămâni să fie lansate şi celelalte trei loturi”, au spus luna trecută oficiali ai Ministerului Transporturilor.
Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați la finele anului trecut de către Guvern
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 28 decembrie 2022 indicatorii tehnico-economici pentru următoarele obiective de investiţii:
– Modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România – SRCF Constanţa, 4 staţii: Neptun hc, Costineşti Tabără, Ciulniţa şi Mangalia – Staţia Ciulniţa, lucrare de utilitate publică de interes naţional; Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) = 40.324 milioane lei;
– Modernizarea/consolidarea/reabilitarea Staţiei CF Gara de Nord Bucureşti – Faza 1, lucrare de utilitate publică de interes naţional. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) = 631.543 milioane lei;
– Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeş, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, lucrare de utilitate publică de interes naţional. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) = 12.494.572 miliarde lei.