VIDEO Proiecte feroviare, reanunțate de Raluca Turcan, Marcel Boloș și Lucian Bode la Cluj

28 noiembrie 2020

Mai multe proiecte de infrastructură feroviară au fost reanunțate de vicepremierul Raluca Turcan și de ministrul Transporturilor, Lucian Bode la Cluj.

Lucian Bode la Cluj

Este vorba de principalele mari proiecte ale Clujului sprijinite de Guvern, cu ajutorul fondurilor europene – metroul, centura metropolitană și linia ferată spre Episcopia Bihor, în valoare de 3,3 miliarde de euro.

“Aceste proiecte beneficiază de sprijinul financiar al Guvernului și de susținerea administrațiilor locale. Clujul este primul oraș din afara Capitalei care va beneficia de transport cu metroul. Vor urma studiul de fezabilitate, licitația pentru execuție. Am spart gheața prin acest proiect, iar astfel vor avea curaj pentru astfel de investiții și alte administrații din orașe cu populație de peste 300.000 de locuitori din România. Pentru electrificarea liniei Cluj-Napoca – Episcopia Bihor avem studiul de fezabilitate; se lucrează la definitivarea acestuia, iar licitația pentru execuție o vom face la începutul anului viitor. Pasajul peste calea ferată de la Tăietura Turcului, inclus în acest proiect, va contribui la decongestionarea traficului în Cluj-Napoca, știm cu toții ce este în acea zonă la ore de vârf”, a declarat ministrul Transporturilor, citat de Ziua de Cluj.

Alte proiecte menționate de Lucian Bode la Cluj

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a continuat, amintind și ale proiecte de infrastructură aflate în plan.

”În concluzie, ne apropiem de faza de execuție cu metroul, linia de calea ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, centura metropolitană, iar alte proiecte cu impact pentru această zonă vor fi modernizările liniilor de cale ferată Coșlariu – Cluj-Napoca, Apahida – Suceava. Cele trei proiecte majore: Centura Transregio Feleac, Cluj – Episcopia și metroul însumează 3,3 miliarde de euro, la care se adaugă și conexiunea A3 – Mărtinești, dar și proiectele Apahida – Jucu, Jucu – Dej. Vom susține autoritățile locale care au proiecte de acest gen pentru că rețelele de transport cresc competitivitatea în aceste localități și dezvoltarea economică în regiune. Trecem de la un model de consum pe unul bazat pe investiții, cu dezvoltarea unei rețele de transport echilibrate, în toate regiunile și apoi cu Europa”, a spus Bode.

Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au sâmbătă mai multe întâlniri la Cluj-Napoca și la Turda, printre care o întrevedere cu primarul Emil Boc și cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. În program figurează vizite la Primăria Cluj-Napoca, Institutul Oncologic, Institutul Imogen, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Compania de Apă Arieșul și Colegiul Național Mihai Viteazul, ultimele două în Turda.