Ministrul Lucian Bode împlinește 46 de ani. Cariera și averea fostului lider sindical

27 octombrie 2020

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode împlinește 46 de ani, azi, 27 octombrie, prilej cu care Club Feroviar îi urează ”La Mulți Ani!”. Lucian Bode este un ministru ”sărac” în comparație cu alți oameni politici și chiar cu membrii Cabinelului condus de Ludovic Orban. Nu are mulți bani în conturi, dar este dator vândut la bănci.

Adrian Bărbulescu

Lucian Bode împlinește 46 de ani Bode a mers cu metroul

 

Lucian Bode s-a născut pe 27 octombrie 1974 în comuna Valcău de Jos din județul Sălaj, iar în prezent este căsătorit și are un copil.

El a studiat în perioada 1993-1998 la Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, unde, după absolvire, a obținut o diplomă de inginer electromecanic. A urmat apoi mai multe cursuri de perfecționare, iar în 2011 a obținut o diplomă de masterat în Managementul Securităţii în Societatea Contemporană la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Activitate profesională și-o începe în 2000, ca șef Serviciu Vânzări la SC Electrometal SRL din Oradea, iar un an mai târziu se angajează ca inginer la SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Zalău.

Lucian Bode împlinește 46 de ani. A fost lider sindical, deputat și de două ori ministru

În perioada 2003-2008 este președintele Sindicatului Electrica Zalău. În paralel, în intervalul 2005-2008, Lucian Bode este șef Serviciu Exploatare la SC Electrica SA, SDEE Zalău.

Actualul ministru al Transporturilor este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României. Înainte de a deveni titularul ministerului din Palatul CFR, Lucian Bode a fost președintele Comisiei de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților. În perioada 09.02.2012 – 27.04.2012, el a ocupat funcția de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, în care ministru al Transporturilor era Alexandru Nazare.

Cât privește activitatea politică, Lucian Bode este membru al PD din 2001, iar în perioada 2001-2002 a fost secretar al Biroului Politic Județean PD Sălaj. Apoi, a fost, pe rând, vicepreşedinte al BPJ PD Sălaj, secretar general al BPJ PD-L Sălaj și preşedinte al organizației.

Actualul ministru al Transporturilor a ocupat și funcția de consilier local în comuna natală, Valcău de Jos, dar și pe cea de consilier judeţean la Sălaj.

Lucian Bode împlinește 46 de ani. Are o avere modestă

După atâția ani de carieră politică, ministrul Lucian Bode nu se poate lăuda cu o avere ieșită din comun. Ba chair pare sărac în comparație cu alți politicieni, chiar și față de colegii săi din Cabinetul condus de Ludovic Orban.

Potrivit ultimei sale declarații de avere postată pe site-ul Camerei Deputaților (la data de 4 iunie 2020), Lucian Bode nu deține niciun teren. La capitolul clădiri, figurează o casă de 335 mp din Zalău, construită în 2009 în regie proprie. De asemenea, ministrul mai are un apartament cu o suprafață de 57,7 mp în municipiul Cluj-Napoca, cumpărat prin credit ipotecar.

Nici la capitolul autovehicule Lucian Bode nu epatează. Are două autotuirisme cam vechi: un Mercedes-Benz din 2009 și un Volvo din 2012.

Nu are ceasuri scumpe și mulți bani în conturi. În schimb, e dator vândut la bănci

În declarația sa de avere nu figurează ceasuri scumpe, bijuterii, obiecte de artă și de cult sau obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau național care să depășească valoarea de 5.000 de euro.

Lucian Bode nu are conturi bancare sau plasamente în fonduri de investiții care să depășească 5.000 de euro. În schimb, are de rambursat trei credite bancare, toate luate de la BRD: 31.395 de euro, 249.614 lei, respectiv 35.156 de lei. În plus, mai are o descoperire de cont pe card (overdraft) de 20.000 de lei.