spot_img
luni, iulie 4, 2022
spot_img

Lucian Bode i-o ia lui Cătălin Drulă pe Ștefania Ferencz, secretarul general al Ministerului

Premierul Florin Cîțu a decis zilele trecute încetarea delegării Ștefaniei Ferencz drept secretar general al Ministerului Transporturilor. Ferencz va ocupa funcția de secretar general al Ministerului de Interne, condus acum de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode. De altfel „mișcarea” a fost făcută in urma solicitării adresate Guvernului de către Lucian Bode. Ferencz a reușit anul trecut performanța de a fi numită și schimbată din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor în aceeași zi. Ea este membru în CA al CNCF CFR SA.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

achizițiile la spitalele CF general la Ministerul Transporturilor
Venituri de peste 11.500 de euro pe lună din venituri de la stat în 2012

Măsura încetării detașării la Ministerul Transporturilor figurează într-o decizie a premierului Vasile Florin Cîțu publicată la începutul acestei săptămâni. Decizia ”are în vedere propunerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în decizie. De altfel, Ferencz a și fost trecută cu funcția de secretar general la Ministerul de Interne.

Secretar general adjunct pentru o zi

Ștefania Ferencz a avut o carieră profesională agitată în ultimul an, desfășurată în întregime la stat. În martie 2020, Ferencz a fost detașată timp de șase luni ca secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor printr-o decizie a lui Ludovic Orban. Paradoxal, în aceeași zi, același Ludovic Orban, în mod misterios, o eliberează din funcție, Ștefania Ferencz întorcându-se consilier parlamentar la Camera Deputaților. Nu au trecut însă decât câteva luni, iar Ferencz s-a reîntors la Transporturi (în septembrie 2020), de data aceasta drept secretar general al Ministerului.

Ștefania Ferencz a fost consilieră și șefa de cabinet a premierului Emil Boc. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost șefa de cabinet a acestuia, relata Ziar de Cluj.

Înainte de a-l însoți pe Emil Boc la București în 2008, în momentul în care acesta a fost numit premier, Ștefania Ferencz ocupa la Primăria Cluj-Napoca funcția de șef al Direcției Patrimoniului Municipiului și Evidența Proprietății. Ștefania Ferencz a trecut, de-a lungul carierei sale, prin mai multe funcții publice influente. În 2009, era șefa de cabinet a fostului premier și apoi secretar de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului.

Mai întâi comisar la CNVM, apoi secretar general la Ministerul Transporturilor

După demisia lui Emil Boc din funcția de premier, în februarie 2012, Ștefania Ferencz era numită secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. Între timp, a devenit membru în Consiliul de Administrație al E.On Gaz, membru în Consiliul de Supraveghere al Contragarantare SA, unde acționar este Statul român și membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank. Ea a mai fost sau este membru și în Consiliile de Administrație ale Romatsa (Regia Autonomă de Dirijare a Traficului)  și Companiei de Drumuri Naționale și Autostrăzi.

Citește un articol Libertatea despre Ștefania Ferencz.

Tot în 2012, ea este numită comisar în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. Potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în vremea în care era comisar la CNVM, Ștefania Ferencz și-a cumpărat un apartament în București, de 66 metri pătrați, în 2009 – atunci când era șefa de cabinet a fostului premier Emil Boc. De asemenea, și-a cumpărat și un autoturism Toyota Auris, fabricat în 2007. Ferencz a vândut, tot în 2009, un alt apartament din București, cu suma de 63.900 de euro.

Ștefania Ferencz este absolventă de drept cu un master în științe politice. De la absolvirea facultății, acum 20 de ani, Ferencz nu a lucrat niciodată în sectorul privat, toate funcțiile sale fiind în cadrul unor entități publice. Singurele ei prezențe în sectorul privat au fost în Consilii de Administrație sau Supraveghere.

Ultimele Articole