Un deputat oltean vrea locuri de parcare pentru biciclete în toate gările și haltele din România

19 iulie 2019

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea vrea să oblige gestionarii de infrastructură feroviară ca în toate gările și haltele din România să fie amplasate locuri de parcare pentru biciclete.

locuri de parcare pentru biciclete

Parlamentarul a lansat un proiect de lege prin care toate instituţiile publice sau de utilitate publică vor fi obligate să prevadă locuri de parcare pentru biciclete, informează Gazeta de Sud.

Potrivit proiectului de act normativ, „clădirile publice sau de utilitate publică, pieţele agroalimentare, târgurile, autogările şi staţiile de cale ferată vor fi dotate cu structuri metalice care să permită parcarea concomitentă a minimum zece biciclete, cât şi montarea pe perioada staţionării acestora a unor dispozitive antifurt“. Costurile se suportă din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale şi din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat sau de stat, după caz.

Sancțiuni pentru inexistența de locuri de parcare pentru biciclete

În caz de nerespectare a legii, se vor aplica amenzi, cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei. „Sunt ţări în care premierul şi miniştrii vin cu bicicleta la serviciu. La noi, toţi vin cu maşinile. Nu este nimeni din administraţia locală care să vină cu maşina. Eu aş vrea s-o văd pe Olguţa Vasilescu cu bicileta pe pistele pe care le-a făcut dumneaei. S-au făcut trei piste în Craiova, care sunt ocupate cu maşini. Pe strada Râului sunt atât de înguste că trebuie să ai abilităţi ca să poţi merge pe ele. Vom supune proiectul de lege în dezbaterea publicului, on-line. Apoi, în septembrie, va intra în dezbaterea parlamentară“, a spus Giugea.