luni, februarie 24, 2025
spot_img

GALERIE FOTO Robert Negoiță a dat locuri de parcare pe linia de tramvai. Reacția STB

Reales în toamna anului trecut pentru al treilea mandat la Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță a găsit ”soluția” pentru numărul foarte mare de mașini din București: a trasat locuri de parcare pe linia de tramvai. Pentru care Primăria a încasat bani de la cetățenii Sectorului 3. Înainte să se apuce de acest demers, edilul nu a cerut avizul STB, care acum îi cere să readucă situația la normalitate. Robert Negoiță nu este la prima tentativă de a obstrucționa transportul pe șină, care este cel mai ecologic.

Adrian Bărbulescu

Că Bucureștiul se confruntă cu o lipsă acută de locuri de parcare, determinată în mare parte de numărul mare de mașini raportat la populație nu mai este de mult o știre.

Însă modul în care a găsit de cuviință un primar să rezolve această problemă depășește orice imaginație. Este vorba de edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, care, după o ”rătăcire” alături de partidul lui Victor Ponta, se pregătește să revină în PSD.

Taxă la Primărie, pentru locuri de parcare pe linia de tramvai

Nici mai  mult, nici mai puțin, Primăria Sectorului 3 a trasat locuri de parcare pe linia de tramvai de pe Strada Dristorului de lângă stația de metrou cu același nume. Posesorii de mașini, de bună credință, au plătit la Primărie tariful de parcare și apoi și-au lăsat mașinile acolo, legal din punctul lor de vedere. Mai ales că, la prima vedere, ar fi vorba de o linie de tramvai dezafectată, din moment ce nu este circulată zilnic.

Linia respectivă face însă parte dintr-o buclă de întoarcere care este utilizată în situația de criză,  cum a fost cea de acum două săptămâni, când s-a produs o avarie la rețeaua Termoenergetica. Câteva zile, linia inelară de tramvaie 1/10 a fost ”spartă” în două de o lucrare la rețeaua de termoficare desfășurată pe Șoseaua Mihai Bravu. Tramvaiele au întors la Piața Iancului, respectiv în Depoul Dudești.

”Bucla de întoarcere de la Dristor a fost complet abandonată de STB, devenind peste noapte o parcare improvizată de Primăria Sector 3. PS3 a trasat marcaje de parcare peste șina de tramvai, lucru absolut inacceptabil, cu atât mai mult cu cât bulevardele pe care circulă mijloace de transport în comun ar trebui să fie în gestiunea Primăriei Generale. Fără această buclă de întoarcere care și-a dovedit de multe ori utilitatea, STB n-a avut de ales decât să-și întoarcă tramvaiele în cadrul Depoului Dudești, fapt ce naște alte probleme, după cum urmează. Macazurile automate din intersecțiile Dristor și Iancului sunt defecte, tramvaiele pierzând minute în șir până când vatmanul schimbă macazul cu ranga. În tot acest timp tramvaiele și autoturismele se blochează reciproc (…) Turația și timpii de staționare de la capete nu au fost schimbate, astfel că vagoanele liniilor 1 și 10 circulă în <trenulețe> din cauza aglomerării capetelor și a staționărilor prelungite”, semnala pe 12 martie Asociația Metrou Ușor, printr-o postare pe contul său de Facebook.

STB cere Primăriei Sectorului 3 să elibereze linia de tramvai

stații STB după ninsoare mutarea gărilor din Paris
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță

Problemele semnalate de asociație au fost reale, însă cauzele nu au fost cele indicate în postarea amintită. STB nu ”a abandonat” bucla de întoarcere a tramvaielor, ci ea pur și simplu a fost ”rechiziționată” fără drept de Primăria Sectorului 3.

”Societatea de Transport Bucureşti nu a avizat amenajarea parcărilor pe calea de rulare destinată circulaţiei tramvaielor de pe Strada Dristorului şi nici nu a fost consultată în această speţă. Bucla de pe Strada Dristorului este benefică, atât pentru devierea circulaţiei în mod operativ, în cazul unor evenimente de circulaţie, cât şi pentru executarea unor lucrări, cum a fost cea de remediere a unei avarii la reţeaua de termoficare din zona staţiei de tramvai Gheorghe Petraşcu. Având în vedere faptul că tronsonul respectiv de pe Strada Dristorului este utilizat pentru dirijarea operativă a tramvaielor în cazul producerii unor avarii sau a executării unor lucrări la calea de rulare pe Şoseaua Mihai Bravu sau Calea Dudeşti, dar şi pentru traseele plug-perie care asigură deszăpezirea reţelei de tramvaie, Societatea de Transport Bucureşti a notificat Primăria Sectorului 3 cu privire la acest aspect, pentru a dispune măsurile ce se impun, astfel încât STB SA să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime”, se precizează într-un răspuns al STB la solicitarea în acest sens făcută de Club Feroviar.

Până la ora publicării acestui articol, primarul Robert Negoiță nu a răspuns la solicitarea făcută de Club Feroviar pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Robert Negoiță a vrut să desființeze Gara Titan Sud

Gara Titan Sud

Primarul Sectorului 3 nu este la prima tentativă de a obstrucționa transportul pe șină. În urmă cu aproape trei ani de zile, Robert Negoiță voia să închidă Gara Titan Sud.

La începutul lunii iulie 2018, Robert Negoiță a cerut CFR SA să dezafecteze cei 3,7 km de cale ferată de pe Șoseaua Industriilor, sub pretextul că șinele reprezintă ”un dezastru pentru cetățeni”. În loc de cale ferată, primarul voia să lărgească șoseaua, astfel încât să rezulte un bulevard modern. Negoiță voia ca trenurile să nu mai aibă capătul la Titan Sud, ci la 4 km în direcția Oltenița, la halta București Sud din comuna Cățelu care în prezent este prima dintre cele 17 opriri pe care le fac trenurile ce merg spre Oltenița.

”Este un dezastru pentru cetățenii din zonă, nu vrem să o desființăm, ci vrem să o mutăm doi kilometri mai încolo, să o scoatem din oraș. Pentru cetățeni este un dezastru social, anual mor zeci de oameni. Puteți veni la fața locului pentru a vedea dezastrul”, spunea primarul la  vremea respectivă.

Intenția edilului de a dezafecta aproape 4 km de calea ferată circulată intens a fost zădărnicită însă de conducerea CFR SA. Era o tendință antieuropeană, pentru că Gara Titan Sud, unde ajung zilnic mii de navetiști, este nod intermodal, făcând legătura cu stația de metrou Republica de pe Magistrala 1 și cu mijloacele de transport ale STB.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole