spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Locuitorii a cinci județe beneficiază de bilete de tren la jumătate de preț

Guvernul a luat în discuție miercuri un proiect de norme metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

tren cu lemn vagoane cu lemn din Cehia
FOTO cu rol pur ilustrativ

Normele metodologice reglementează procedura de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, republicată.

Titularii Carnetului de moţ, eliberat în condiţiile Legii nr. 33/1996, republicată, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara beneficiază de reducerile de 50% din tariful de transport pe calea ferată, pentru transportul de marfă și 50% din tariful călătoriei la clasa II-a, pentru transportul de călători.

Titularii de Carnete de moţ pot beneficia de reducerea de 50% din tariful de transport pe calea ferată prevăzut de Tariful CFR Marfă, numai pentru transportul următoarelor produse:

  • materialele lemnoase însoţite de documente;
  • produsele prelucrate din lemn;
  • produsele agricole, obținute prin valorificarea produselor prelucrate din lemn.

Transportul pe calea ferată al produselor se realizează cu respectarea condițiilor din legislația din domeniul feroviar în vigoare, în special a celor prevăzute în Regulamentul de transport pe căile ferate din România, aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2005 aprobată cu modificări prin Legea nr. 10/2006 și Normele uniforme privind transporturile pe căile ferate din România, aplicabile operatorilor și beneficiarilor de transport feroviar de marfă, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor nr. 655/19.07.2007, respectiv din Condițiile generale de transport ale CFR Marfă și Tariful CFR Marfă.

În vederea efectuării transportului de produse prevăzute la alin. (1), titularii de Carnete de moţ interesați vor transmite Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” S.A., denumită în continuare CFR Marfă, comenzi conform modelelor publicate de aceasta pe site-ul internet al societății.

La primirea unei comenzi, CFR Marfă va analiza posibilitățile de realizare a transportului, iar în cazul în care acesta este posibil, va transmite celor interesați condițiile de transport, inclusiv tarifele de transport și accesorii și va lua măsuri de punere la dispoziție a vagoanelor pentru încărcare. Proiectul de norme pe care Guvernul nu a comunicat dacă l-a aprobat poate fi consultat aici.

(D.C.)

 

Ultimele Articole