miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

FOTO-VIDEO Locomotivele și vagoanele modernizate prin PNRR, prezentate la gara Băneasa

Locomotivele și vagoanele modernizate prin PNRR pentru CFR Călători au fost prezentate marți după amiază la gara București Băneasa, iar apoi a fost organizată o cursă ianugurală până la Pasărea, pe Magistrala 800. Materialul rulant modernizat va schimba o mare parte din imaginea dezastruoasă a transportului feroviar din România, însă tronsoanele unde vor putea fi folosite la viteză maximă rămân în continuare puține.

La evenimentul de la linia 1 a Gării Regale Băneasa au fost prezenți secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, responsabil cu coordonarea sectorul feroviar, Robert Dobre, director în Ministerul Transporturilor și fost președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară, alți responsabili din domeniul transporturilor pe calea ferată, oficiali ai Comisiei Europene și, evident, reprezentanți ai reparatorilor de material rulant. În fruntea delegației de la Bruxelles s-a aflat Céline Gauer, director general al SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), care anterior se întâlnise cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.


Knorr Bremse


Contracte semnate de CFR Călători în decembrie 2023

Au fost prezentate două locomotive – una modernizată de Softronic și cealaltă de Reloc – și două vagoane – ambele modernizate la Atelierele CFR Grivița.

În decembrie 2023, CFR Călători a semnat mai multe contracte de prestări servicii, ca parte a unui proiect din PNRR care prevede, printre altele, modernizarea a 55 de locomotive, dar și a 139 de vagoane de călători. Materialul rulant este modernizat la Atelierele CFR Grivița, Electroputere VFU Pașcani, Remarul 16 Februarie Cluj (pentru vagoane), Reloc Craiova, Softronic Craiova și SCRL Brașov (pentru locomotive).

Locomotiva Softronic, modernizată exemplar

Contractul semnat cu Softronic Craiova vizează modernizarea a 19 locomotive electrice și are o valoare de 100,68 milioane de euro. Cea prezentată la gara Băneasa este fosta EA 229 a Depoului Brașov, fabricată în 1975 la Electroputere Craiova. La finele lunii ianuarie 2025, procesul de modernizare s-a finalizat și locomotiva a fost omologată oficial, după cum am scris atunci.

Locomotivele Softronic destinate CFR Călători sunt echipate cu sistemul de siguranță ETCS (European Train Control System), un standard european ce garantează siguranța în rețeaua feroviară. Pe lângă aceasta, locomotivele beneficiază de unități moderne de control al tracțiunii, care asigură o accelerare uniformă și optimizată, invertoare avansate, care convertesc energia electrică cu o eficiență remarcabilă, sisteme de frânare regenerativă, ce reduc consumul de energie și contribuie la un transport mai sustenabil.

Demn de menționat este și faptul că deschiderea ușilor vagoanelor este posibilă doar prin acționarea în prealabil a unui buton de către mecanicul de locomotivă. Inexistența acestei facilități de control a fost reproșată de autoritățile maghiare în ceea ce privește locomotivele ce tractau trenurile CFR Călători la Budapesta. În cabina mecanicului se află multe facilități, printre care un cuptor cu microunde și un frigider.

Alte 19 locomotive, modernizate la Reloc

La rândul ei, Reloc Craiova a semnat cu CFR Călători un contract în valoare de 91,1 milioane de euro, cu finanțare prin PNRR, pentru modernizarea a 19 locomotive.

Locomotiva modernizată este una de tip “Lema” (Locomotivă Electrică cu Motoare Asincrone – Electric Locomotive with Asynchronous Motors). Sistemul de tracțiune este livrat de prestigioasa companie elvețiană ABB.

Toate cele 19 locomotive de 5100 kW ale CFR Călători modernizate la Reloc vor fi echipate cu un transformator de tracțiune, două convertizoare de tracțiune de tip CC 1500 MS și șase motoare de tracțiune de tipul AMX 500. Noile transformatoare, convertizoare și motoare electrice furnizate de ABB vor ajuta locomotivele să atingă viteze maxime de 160 km/oră, față de cele actuale, de 120 km/oră.



Vagoanele modernizate prin PNRR la Atelierele CFR Grivița

Vagoanele modernizate prin PNRR prezentate la gara Băneasa – unul de clasa 1 și altul de clasa a 2-a au ieșit de pe fluxul de producție al reparatorului bucureștean Atelierele CFR Grivița. Compania a semnat trei contracte importante prin PNRR cu CFR Călători, printre care și cel care vizează modernizarea vagoanelor clasă.

Este vorba de serviciiile de modernizare a vagoanelor seria 2190 (cunoscute și ca AVA 2000, produse la Astra Vagoane Călători Arad) și seria 1980 (cele de clasa 1) și achiziția serviciilor de mentenanță. Valoarea serviciilor de modernizare este de 133.086.783,24 lei fără TVA, iar cea a mentenanței de 80.710.965,03 lei fără TVA.

Vagoanele modernizate au următoarele dotări:

  • mobilier nou, fotolii cu spătare rabatabile asemenea celor din avion;
  • sistem de informare a pasagerilor, cu display-uri atât în interiorul vagonului, cât și în exteriorul vagonului;
  • dispozitiv SOS – respectiv călătorul poate lua legătura cu mecanicul de locomotivă în situații de urgență;
  • sistem de detecție a incendiilor (detector de fum și stingător);
  • uși laterale cu sistem de închidere/deschidere selectivă (deblocarea selectivă a ușilor de către mecanicul de locomotivă, pe partea cu peronul);
  • instalație de climatizare;
  • toalete ecologice.

Viteza maximă de circulație este de 200 km/oră.

Locomotivele și vagoanele modernizate prin PNRR sunt, dar infrastructura este deficitară

După prezentarea statică din Gara Băneasa, materialul rulant modernizat a fost pus și la drum, pentru o prezentare în dinamică.

Ruta aleasă a fost una scurtă, până la stația Pasărea de pe Magistrala 800 București-Constanța. Pe acest tronson viteza poate atinge (și chiar a atins, în timpul demonstrației) 160 km/oră. Numai că, din păcate, această magistrală reprezintă excepția, și nu regula, pe rețeaua feroviară din România. Vagoanele de clasa a 2-a modernizate nu vor putea rula cu 200 km/oră decât în afara țării, pe trenurile internaționale ale CFR Călători, cum ar fi IR 346/347 București Nord-Wien Hauptbahnhof și retur.

În ultimele trei decenii, în România au fost modernizați în total doar 633,22 km din totalul rețelei feroviare românești, de 10.611 km, așa cum am scris recent, adică jumătate din numărul însumat de kilometri al autostrăzilor și drumurilor expres construiți în aceeași perioadă. Concret, România a modernizat cu fonduri europene preaderare 362,56 km, pe relațiile București-Constanța și București-Predeal. Cu fonduri postaderare au mai fost modernizați doar 208,04 km: Frontieră-Curtici-Arad-Km 614 și Simeria-Sighișoara. Acestora li se mai adaugă cei 2,9 km de cale ferată nou construită spre Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Am mai putea menționa aici și cei aproape 5 km de cale ferată nou construită dintre Golenți și Podul Noua Europă de la Calafat-Vidin. Iar anul trecut au fost recepționați alți 54,72 km de cale ferată modernizată: 12,86 km între Vidra și Comana și 41,86 km pe tronsonul Km 614-Simeria.

De menționat că nu pe toate aceste tronsoane modernizate se poate circula cu viteze de până la 160 km/oră, ci doar pe câteva. De viteze de 200 km/oră nici pomeneală pentru moment în România.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole