luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Cumpărarea a 16 locomotive prin PNRR, aprobată în ședința de Guvern

Cumpărarea de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară a 16 locomotive prin PNRR a fost aprobată în ședința de Guvern de joi.

Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”Achiziția de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători” – figurează pe ordinea de zi a ședinței Executivului, așa cum a fost trimisă ea presei de Palatul Victoria.ARF cumpără 16 locomotive prin PNRR

Club Feroviar a relatat săptămâna trecută că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare aferent proiectului de investiții “Achiziția de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să tracteze până la 16 vagoane de călători”, cu o valoare estimată de 400 de milioane de lei, fără TVA.

Cele 16 locomotive electrice, care vor asigura legătura directă între marile orașe ale României, trebuie să asigure:

  • viteze de circulație de până la 200 km/h;
  • standarde tehnice europene de interoperabilitate;
  • fiabilitate și costuri reduse de operare;
  • diminuarea poluării;
  • valorificarea investițiilor de modernizare derulate pe întreaga rețea feroviară TEN-T de pe teritoriul României;
  • susținerea programului de trecere la sistemul de comandă – control al trenurilor bazate pe standardul european ERTMS / ETCS.

Prin achiziția acestor locomotive, călătorii vor avea un nivel de siguranță și confort la standarde europene, afirmă ARF. Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

CITEȘTE și 75 de locomotive și 139 de vagoane vor fi modernizate, cu 210 milioane de euro

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole