spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

12 locomotive General Electric pentru CFM sunt în drum spre Chișinău

Au plecat spre Chișinău 12 locomotive General Electric pentru CFM, produse la fabrica din Kazahstan deținută de compania americană.

locomotive General Electric pentru CFM
FOTO BERD

Locomotivele diesel achiziționate de Calea Ferată din Moldova cu finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Uniunii Europene (UE), sunt în drum spre Moldova și vor ajunge la Chișinău în prima jumătate a lunii în curs.

Locomotivele au fost produse de către GE (General Electric), la fabrica din Kazahstan. GE a fost contractată de către CFM în rezultatului licitației desfășurate în 2018 conform standardelor BERD pentru achiziții publice, informează site-ul Realitatea.md.

Locomotive General Electric pentru CFM, cumpărate cu bani europeni

Achiziționarea locomotivelor face parte din proiectul de restructurare și reorganizare a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, finanțat de BERD, BEI și UE. Proiectul prevede și reabilitarea infrastructurii feroviare.

Evaluarea ofertelor tehnice depuse pentru reabilitarea infrastructurii feroviare pe sectorul Bender – Giurgiulești, cu o lungime de 233 km, este în derulare. Finanțarea este asigurată de consorțiul BERD – BEI.

Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF) al Uniunii Europene. La Chișinău au apărut în ultima perioadă discuții pe seama faptului cum va putea plăti CFM creditele contractate de la instituțiile europene de credit.

Ultimele Articole