O petiție online pentru salvarea unor locomotive de epocă de la Muzeul Dej Triaj a fost lansată, după ce ele au fost incluse pe lista activelor ce vor fi valorificate de CFR Marfă pentru plata datoriilor către ANAF. Conducerea CFR Marfă se apără și spune că doar două locomotive îi aparțin și că speră ca acestea să nu fie cumpărate pentru fier vechi, ci pentru a fi expuse în continuare publicului.
În cadrul Muzeului Dej Triaj se află peste 10 locomotive expuse. Acest proiect a fost înființat în anii 90 de către câțiva pasionați, printre care și Florin Nan, cel care lucrează la administrarea și restaurarea locomotivelor din cadrul muzeului. Astfel au fost salvate de la casare și dezmembrare zeci de locomotive, vagoane și automotoare cu valoare istorică.
Printre exponatele de la acest muzeu se regăsesc locomotive precum 040-EC-001, prima de tipul său în România, fiind produsă de uzinele Rade Koncar și importată în România la începutul anilor 70; 060-DA-001, prima locomotivă de tipul 060 DA, cel mai cunoscut model de locomotivă diesel românesc; 151.002, una dintre cele mai importante locomotive din istoria României, fiind construită de uzinele Malaxa și, alături de locomotiva 151.001 (actualmente distrusă), fiind unică în Europa; 40.007, o locomotivă cu aburi folosită pe calea ferată ferată Caransebeș – Bouțari, singura cale ferată cu cremalieră din Romania. Pe lângă aceste locomotive, și altele au fost salvate și restaurate la muzeul din Dej.
Petiție pentru salvarea locomotivelor de la Muzeul Dej Triaj

„Totuși, locomotivele aparțin și în prezent CFR Marfă, iar CFR Marfă are o parte majoră din parcul de locomotive sechestrate de ANAF, inclusiv o parte din locomotivele istorice din Muzeul Dej Triaj. Locomotivele sechestrate sunt: 040-EC-001, LDM 022 și LDM 193, construite în anii 30 la uzinele Malaxa, locomotiva cu aburi 131.063, care încă nu a fost restaurată, locomotiva cu aburi 40.007, prezentată mai sus, locomotiva cu aburi 150.1123, restaurată și automotoarele istorice Malaxa 938 și 949. Iar pentru cei care nu știu, locomotivele sechestrate vor fi vândute, inclusiv cele istorice. Probabil, cel mai trist este că aceste locomotive cu o importanță istorică majoră ar putea ajunge, după ce au fost restaurate cu sute de ore de muncă, la fier vechi. Probabil, locomotiva 040-EC-001 va ajunge, dacă nu se va face nimic, la un operator privat, unde va fi modernizată, pierzându-și toată importanța istorică. Iar și mai trist este ce se va întâmpla cu locomotivele cu aburi, restaurate cu multă muncă, ce, probabil, vor ajunge, pur și simplu, la fier vechi… Asistăm la distrugerea patrimoniului feroviar românesc sau cât a mai rămas din el! Nu lăsa aceste locomotive istorice să se piardă după zecile de ani în care au făcut servicii și au transportat atât de mulți oameni! Dacă locomotivele prezentate mai sus se vor pierde, vom pierde cam 40% din patrimoniul feroviar de locomotive istorice! Nu lăsa patrimoniul să dispară! Semnează și tu petiția pentru a salva istorie!”, se arată în petiția inițiată de Alin Sasca Trainsporter și postată pe site-ul specializat petitieonline.com.
Daniel Apostolache: Doar două locomotive istorice din cele de la Dej aparțin CFR Marfă
Contactat de Club Feroviar, directorul general al SNTFM CFR Marfă, Daniel Apostolache, a ținut să preciezeze că nu toate locomotivele istorice de la muzeul din Dej sunt în proprietatea societății pe care o conduce, ci doar două dintre ele.
„Unele sunt în Depoul Dej, dar nu sunt proprietatea CFR Marfă. Oricum, și cele care se află în proprietatea noastră nu pot fi folosite la tracțiunea trenurilor. CFR Marfă acționează într-un mediu concurențial și nu putem concura cu alți operatori în condițiile în care trebuie să plătim amortismente și alte cheltuieli pentru active care nu contribuie direct la obiectul principal de activitate”, a spus șeful operatorului feroviar de stat.
El și-a exprimat speranța că la licitație, care este organizată de ANAF, nu se vor prezenta persoane interesate să taie și să vândă la fier vechi locomotivele cu pricina. „Am transmis către toate UAT-urile (unități administrativ-teritoriale, adică primării și consilii județene – n.red.) lista cu toate activele disponibile care nu contribuie la obiectul principal de activitate. Poate vor fi autorități interesate să le cumpere”, a mai spus Daniel Apostolache.
Anchetă internă la CFR Marfă, după ce anunțul de vânzare a locomotivelor și vagoanelor a dispărut de pe Facebook
În altă ordine de idei, directorul general al CFR Marfă a spus că a declanșat o cercetare internă pentru a afla cum de a dispărut de pe pagina de Facebook a societății anunțul privind vânzarea a 7.153 de vagoane și 508 locomotive, așa cum a semnalat Club Feroviar.
Tot în articolul de vineri semnalam faptul că anunțul nu se găsește nici pe site-ul CFR Marfă. Daniel Apostolache a precizat că el este pe site, însă ”abia pe pagina 7” și că a dat dispoziție ca el să fie publicat pe prima pagină.
Statul român a fost incapabil să înființeze un muzeu feroviar. Lecția de la Budapesta
Evident, locomotivele și vagoanele de epocă nu au ce să caute în patrimoniul unui operator feroviar care acționează într-un mediu concurențial. Însă nici nu trebuie să ajungă la fier vechi.
S-a ajuns în această situație pentru că statul român a fost incapabil, timp de trei decenii, să reunească aceste exponate sub umbrela unui Muzeu Național Feroviar. Vecinii noștri unguri nu au făcut aceeași greșeală (voită sau nu) ca noi, iar în parcul feroviar Nosztalgia de lângă Budapesta sunt expuse zeci de tramvaie, locomotive și vagoane istorice. Acestea nu sunt simple exponate, ci sunt închiriate către diverși doritori pentru călătorii cu trenul de epocă.
Noi ne-am trezit (oare?) abia acum, în al 13-lea ceas. Abia în primăvara acestui an autoritățile au lansat în consultare publică un proiect privind înființarea unui Muzeu CFR, care însă a început cu scandal, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Să sperăm că înființarea acestui muzeu nu va fi tardivă pentru salvarea puținelor unități de material istorice pe care le mai are România.