marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

O locomotivă face teste ale căii ferate largi din Portul Galați

Lucrările la linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galaţi înaintează cu repeziciune, afirmă Monitorul de Galați.

Demarate în data de 06 iunie 2022 de către personalul Sucursala Regională Căi Ferate Galaţi, lucrările vizează reparaţii la linia Galaţi Largă Ana – Galaţi Bazin – Galaţi Mărfuri – Port Docuri (linie cu ecartament larg, în lungime de 3,58 km) şi a liniei cu ecartament normal Galaţi Mărfuri – Port Docuri – Siloz (1,16 km) şi se preconizează a fi finalizate în luna august.

Ulterior apariției în presa locală, informația a fost difuzată și de consilierii de comunicare ai Ministerului Transporturilor.

Aceștia spun că din acest moment trenurile de marfă care vin din Ucraina, via Republica Moldova, pot descărca cerealele direct în Portul Galați, fară a mai avea nevoie de transbordare la frontieră.

Cerealele care vor ajunge astfel rapid în Portul Galați pot fi transferate mult mai eficient pe barje sau pot fi depozitate în silozul din port, care are o capacitate de 25.000 de tone.
Pentru repunerea în funcțiune a acestei linii de cale ferată cu ecartament larg, CFR Infrastructură a executat o serie de lucrări specifice:
-înlocuirea a 780 traverse din lemn speciale de 2,80 m;
-înlocuirea a 246 de traverse din lemn speciale de pe aparate de cale și pe linia încălecată;
-înlocuirea a 5,382 de tone de materialul mărunt de prindere;
-completarea prismei cu 385 de tone de piatră spartă;
-executarea burajelor tehnologice.


Astăzi, 06 iulie 2022, o locomotivă a circulat lent pe această linie de cale ferată în probe şi teste pentru ca specialiştii să poată aprecia ce lucrări mai au de efectuat pentru a reda în circulaţie această linie care este vitală pentru asigurarea transportului de cereale dinspre Ucraina via republica Moldova.

 

Pe această linie nu au mai circulat trenuri de marfă cu ecartament larg de aproximativ 15-20 de ani, iar anul ultimelor reparaţii a fost 1989. Ecartamentul rusesc are 1.524 milimetri, adică este mai larg decât cel european, care este de 1.435 milimetri. Această linie de cale ferată va conecta portul Galaţi de graniţa cu Ucraina.

Ultimele Articole