Locomotiva electrică pe baterii a SCRL, transformată dintr-una diesel, a fost finalizată la reparatorul de material rulant din Brașov.
”Azi scriem o noua filă de istorie pentru CFR Călători, la SCRL Brașov facem o nouă minune prin transformarea locomotivei diesel în locomotivă electrică pe baterii (Tesla de Brașov). Felicitări tuturor angajaților, încă o dată ați dovedit că se poate!”, a scris pe pagina sa de Facebook liderul sindical de la Societatea Comercială de Reparații Locomotive Brașov, filială a CFR Călători, Eugen Neagu.
„Se vor converti 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive electrice cu acumulatori. Aceste locomotive au o putere de 315 kW, asigurând o forță de tracțiune la demaraj de 250 kN, cu o viteză maximă de manevră a vagoanelor de 30 km/oră”, a declarat directorul SCRL Brașov, Laurențiu Ilie.
Locomotivele LDH au fost construite în Germania, în anii ’60-’70 și sunt folosite în special în triaje, datorită fiabilității lor ridicate. Cele transformate la Brașov vor fi folosite exclusiv pentru serviciile de manevră pentru CFR Călători, în revizii de vagoane și stații.
Modificarea a fost făcută grație patentului brevetat de societatea constănțeană România Euroest SA, care a fost pus gratuit la dispoziția CFR Călători.
Prima locomotivă electrică modernizată a început testele
La finele lunii trecute scriam că prima locomotivă modernizată la SCRL Brașov cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență a început testele statice la rețea.
CFR Călători a atribuit direct, la finele anului 2023, către filiala sa SCRL Brașov, două contracte pentru servicii de modernizare a locomotivelor electrice de 3400 kW în locomotivă electrică cu motoare electrice de tracțiune asincrone și sistem ETCS nivel 2 și achiziția de servicii de mentenanță, respectiv modernizare de locomotive diesel-hidraulice de 1250 CP utilizate în activitatea de manevră prin conversie în locomotivă electrică cu acumulatori plug-in și achiziția de servicii de mentenanță. Cumulat, cele două contracte finanțate prin PNRR, pentru modernizarea a 17 locomotive EC și a altor 20 LDH (care vor fi convertite în locomotive pe baterii) au o valoare de 525 de milioane de lei, echivalentul a 105 milioane de euro.