miercuri, decembrie 6, 2023
spot_img

GALERIE FOTO A fost livrată o locomotivă nouă pentru mocănița Sibiu-Agnita

O locomotivă nouă pentru mocănița Sibiu-Agnita a ajuns la Cornățel în weekend-ul care tocmai s-a încheiat.

„Moș Crăciun a venit puțin mai repede la Mocănița Văii Hârtibaciului, ceea ce e de înțeles atunci când ai de livrat un cadou de 14 tone! Iar pentru că cei nouă reni ai săi au refuzat categoric să se înhame la așa grozăvie, l-a adus cu tirul. Așa se face că, ieri dimineață (sâmbătă – n.red.), a descălecat la Cornățel o minunăție de locomotivă diesel-hidraulică nou-nouță, proiectată și construită de S.C. Calea Ferată Îngustă SRL la Crișcior, care continuă lunga tradiție a fabricării de locomotive de cale îngustă în România. Botezată L12H-001, locomotiva pe două osii are o inimă Deutz de 84 kW (120 CP) în 6 cilindri cu răcire pe aer și transmisie hidrodinamică, fiind capabilă de o viteză de 17 km/h, și va asigura tracțiunea trenurilor turistice și de lucru pe Valea Hârtibaciului, începând cu sezonul 2022”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook Asociația Prietenii Mocăniței.Locomotivă nouă pentru mocănița Sibiu-Agnita, cu bani europeni

Locomotiva face parte din proiectul ”Un tren pentru Mocăniță”, depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

L12H-001 este prima locomotivă nouă livrată căii ferate înguste Sibiu-Agnita după 47 de ani (ultima a fost L45H 87-0038-7, livrată în 1974). De asemenea, este și prima locomotivă de cale îngustă construită în România pentru piața internă după 31 de ani (ultima a fost L45H-099, livrată în 1990 pentru termocentrala Doicești).

În prezența producătorului, s-a făcut recepția, instructajul, punerea în funcțiune și proba de traseu, la care locomotiva s-a descurcat exemplar.

Ultimele Articole