vineri, aprilie 25, 2025

Locomotivă defectă pe Valea Prahovei. Călătorii au așteptat patru ore să vină o alta

Patru ore au stat pasagerii blocați pe Valea Prahovei sâmbătă după amiază într-un tren cu locomotivă defectă, până când operatorul feroviar de stat a adus o alta de ajutor. Duminică dimineață s-a stricat o altă locomotivă.

Trenul Interregio 1645 a plecat sâmbătă după amiază la ora 13,00 din Gara de Nord din București, având ca destinație finală stația CF Târgu Mureș, unde ar fi trebuit să ajungă seara, la ora 21,33.

Problemele au început să apară la scurt timp de la plecarea din principala poartă feroviară a României, dovadă fiind faptul că la Ploiești Vest a ajuns cu o întârziere de șapte minute. La următoarea oprire programată prin livret, stația CF Câmpia, întârzierea se mărise deja la 16 minute. Numai că asta avea să fie nimic față de ce urma să se întâmple câțiva kilometri mai încolo.



Locomotivă defectă între Comarnic și Valea Largă

Între stațiile Comarnic și Valea Largă, locomotiva EA 872 aflată la tracțiunea trenului operat de SNTFC CFR Călători s-a defectat. Mecanicul de locomotivă nu a putut să remedieze defecțiunea, așa că a cerut să se trimită o locomotivă de ajutor. O procedură standard, care nu ar fi trebuit să dureze prea mult, pentru că Depoul Ploiești al operatorului feroviar de stat se afla la o distanță de nici 50 km. Numai că la Ploiești nu era nicio locomotivă disponibilă, așa că a fost trimisă în ajutor EA 009 de la Depoul Brașov.

CITEȘTE și Lipsă de curent în Gara de Nord București

Distanța dintre locul incidentului și Brașov nu este cu mult mai mare decât cea până la Ploiești, însă durata de parcurs este mai mare, ținând seama de faptul că între Brașov și Predeal linia nu este modernizată. Chiar și așa, tot nu se poate găsi o explicație logică pentru faptul că toată această operațiune de trimitere a unei locomotice de ajutor, cuplarea ei la tren, efectuarea problelor de frână și restul a durat 240 de minute, adică patru ore! Timp în care pasagerii au stat în vagoane, așteptând ca garnitura să se pună în circulație.

Într-un final, trenul a plecat mai departe la ora la care deja ar fi trebuit să fie pe undeva pe la Gheorghieni, pe Magistrala 400. Iar pe traseu întârzierea s-a mai mărit, la destinație fiind de 255 de minute (patru ore și un sfert). Una peste alta, pasagerii care au plecat sâmbătă după amiază din Gara de Nord din București au ajuns la Târgu Mureș nu sâmbătă seara, așa cum ar fi crezut ei, ci duminică, cu mult după miezul nopții.

Aproape o oră și jumătate pentru a trimite o locomotivă de la câțiva kilometri

Probleme cu locomotivele la CFR Călători au fost și duminică dimineață. Trenul Regio 5051 a plecat din stația Ploiești Sud la ora 4,40, având ca destinație finală stația CF Mărășești de pe Magistrala feroviară 500.

Însă după numai 4 km, când a ajuns la Ploiești Est, locomotiva EA 811 a Depoului Ploiești, aflată la tracțiunea trenului, s-a defectat. A fost trimisă în ajutor locomotiva EA 780 de la Ploiești, iar operațiunea a durat 79 de minute, adică aproape o oră și jumătate pentru a trimite o locomotivă de la câțiva km distanță.

Nu este pentru prima oară când locomotiva EA 811 se defectează. Nu mai devreme de vineri, aceeași locomotivă s-a defectat la tracțiunea trenului Regio 5016 (Buzău-București Nord) la stația Ploiești Sud. Atunci însă trimiterea unei locomotive de ajutor a durat doar 12 minute.

Parc de locomotive îmbătrânit și utilizat prost

Parcul de vehicule de tracțiune al CFR Călători este mult îmbătrânit, iar problema se va rezolva parțial odată cu intrarea în circulație a locomotivelor modernizate la Softronic, Reloc Craiova și SCRL Brașov. De asemenea, urmează să sosească cele 16 locomotive comandate la producătorul Alstom.

Până atunci însă nu ar strica o utilizare mai eficientă a locomotivelor actuale. Măcar pe magistralele modernizate (cum este tronsonul București-Predeal, unde s-a întâmplat pocinogul sâmbătă după amiază) să fie puse la tracțiunea trenurilor locomotive ceva mai bune, care să nu se defecteze. Iar trimiterea unei locomotive de ajutor să nu mai dureze patru ore. În semn de respect pentru pasagerii care plătesc inclusiv salariul directorului general Traian Preoteasa.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole