marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

VIDEO Locomotivă de epocă la Simeria. A fost amplasată într-un parc de lângă gară

O locomotivă de epocă din cel de-al Doilea Război Mondial a fost recondiționată și amplasată într-un parc din preajma stației de cale ferată și a depoului din Simeria.

locomotivă de epocă la Simeria

Locomotiva cu aburi a devenit în scurt timp o atracție pentru oaspeții parcului și, în special, pentru copii, informează site-ul Ziarul Hunedoreanului.

Ea amintește istoria îndelungată a orașului feroviar. În urmă cu un secol și jumătate, Simeria a devenit nod de cale ferată, odată cu construcția conexiunilor feroviare Arad – Simeria și Simeria – Petroșani. Aceasta din urmă, „calea ferată a cărbunelui”, a fost inaugurată pe 28 august 1870, când primul tren spre Petroşani, format dintr-o locomotivă şi un vagon, a pornit din Gara Simeria, ajungând, după o călătorie de circa cinci ore, în Valea Jiului.

Locomotivă de epocă la Simeria, oraș cu o îndelungată istorie feroviară

În anii următori, nodul de cale ferată a dus la dezvoltarea așezării de pe Valea Mureșului, învecinată orașului Deva.

Aici a fost înființată „colonia Simeria”, care în anul 1890 a devenit comună, având mai puțin de 500 de locuitori, iar în 1911 a ajuns la peste 4.250 de locuitori. În prezent, orașul Simeria numără peste 12.000 de locuitori, iar Parcul Dendrologic, Măgura Uroiului și Gara Simeriei reprezintă locurile cele mai reprezentative din zonă.

REVA Simeria a împlinit 150 de ani

REVA Simeria, parte a Grupului GRAMPET, a aniversat anul trecut, în septembrie, 150 de ani de existență, ocazie cu care a prezentat vagoanele de marfă moderne produse aici, inclusiv patru prototipuri.

Anul 2019 are o dublă semnificație. În afară de aniversarea de la REVA Simeria, tot în acel an s-au împlinit 20 de ani de la înființarea Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român.

Acum avem o locomotivă de epocă la Simeria, recondiționată și amplasată în parc.

Ultimele Articole