miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

FOTO-VIDEO. EXCLUSIV Cum arată locomotiva EA 011 după accidentul de la Periș

Locomotiva EA 011 care tracta trenul IC 538 al SNTFC CFR, implicată în accidentul de la Periș, a fost avariată. Club Feroviar vă prezintă imagini de la locul accidentului.

UPDATE. La ora 15:42 s-a redeschis și firul II de circulație între stațiile Crivina și Periș.

UPDATE. Începând cu ora 11:36, traficul feroviar a fost reluat în condiții de siguranță, pe firul I de circulație între stațiile Crivina și Periș, urmând ca pe firul II, circulația să se reia după finalizarea cercetărilor desfășurate de organele abilitate. Călătorii din trenul IC 538, implicat în accident, vor fi preluați de către un alt tren aflat în circulație. Trenurile de călători (IR 1658, R 3024, R 11029, RE 10075, IR 1630, R 5013, RE 10051, RE 11631, IR 1621, RE 11633, RE 10 061, IR 10072) care au staționat în intervalul 09:08 – 11:36 în gările de pe traseu, vor fi repuse în circulație, urmând să ajungă la destinație cu întârziere.

Amintim că luni dimineață un excavator fost lovit de tren în halta Scroviștea, iar circulația feroviară între București și Ploiești a fost întreruptă.

Accidentul s-a produs la ora 08:53 între stațiile Crivina și Periș la trecerea la nivel de la km 35+527, pe firul II, în halta Scroviștea.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că traficul feroviar este temporar închis la această oră, pe raza Sucursalei Regionale CF București, între staţiile Crivina și Periș, pe ambele fire de circulație, din cauza unui accident produs la trecerea la nivel cu calea ferată de la km 35+527, prevăzută cu instalație de semnalizare automată (BAT), între trenul de călători IC 538 și un buldoexcavator. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime. Circulația feroviară este închisă de la ora 09:08.



Mai multe trenuri au fost oprite pe traseu după accidentul de la Periș

În prezent este afectată circulația mai multor trenuri de călători (IC 538, IR 1658, R 3024, R 11029 și RE 10075), care staționează până la finalizarea intervenţiilor de retragere a buldoexcavatorului din zona de siguranţă feroviară, operaţiuni desfăşurate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

”Personalul feroviar al SRCF București aflat la faţa locului va acorda tot sprijinul necesar reprezentanţilor ISU pe parcursul operaţiunilor de retragere a buldoexcavatorului de pe calea ferată, astfel încât circulaţia trenurilor să fie reluată în cel mai scurt timp și în condiţii de siguranţă”, se mai arată în comunicatul dat publicității de administratorul infrastructurii feroviare.

CFR Călători a anunțat accidentul după o oră și jumătate

După o oră și jumătate de la producerea accidentului, a dat și CFR Călători un comunicat: ”CFR Călători informează că astăzi 10 februarie 2025, în jurul orei 09.00, ca urmare a neasigurării de către conducătorul unui buldo excavator, la trecerea la nivel cu calea ferată, în Hc Scrovistea s-a produs lovirea acestuia de către trenul IC 538 Brașov – Constanța. Pasagerii şi personalul feroviar din tren nu s-au aflat în pericol. În acest moment, trenul IC 538 Brașov – Constanța staționează între stațiile Crivina – Periș. În urma impactului, locomotiva a fost avariată, urmând ca trenul să îşi reia circulaţia cu o locomotivă de ajutor, după îndepărtarea de pe linie a vehiculului avariat și finalizarea procedurilor legale. Până la restabilirea circulației în condiții de siguranță de către echipa de intervenție a CFR SA, mai multe trenuri CFR Călători cu circulație pe zona afectată staționează. CFR Călători regretă situația creată şi asigură pasagerii că ia toate măsurile operative întreprinse de angajaţii feroviari au ca principal scop reluarea circulaţiei feroviare în condiţii normale de trafic. CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile create de acest incident şi le mulţumește pentru înţelegere”.

Avertismentul lui Petru Bogdan

supravegherea locomotivelor tronson CFR dotat cu ERTMSPentru a se asigura o siguranță a circulației corespunzătoare, este nevoie de îndeplinirea concomitentă a două condiții, și anume să existe un cadru legislativ care să fie pus în aplicare de tot sectorul feroviar și să se asigure fondurile necesare, a spus Petru Bogdan, directorul Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR). ”Fără o finanțare corespunzătoare, siguranța feroviară nu va mai putea fi asigurată, indiferent câte legi și norme am avea în vigoare. Totul se rezumă la partea financiară. Sunt situații în care recomandările de siguranță nu pot fi aplicate pentru că nu există finanțarea necesară”, a spus Petru Bogdan la evenimentul Conferințele Club Feroviar din primăvara anului trecut.

El a atras atenția și asupra numărului mare de accidente produse la trecerile la nivel cu calea ferată, în special la cele „pasive” (echipate doar cu indicatoare rutiere – tip IR). Raportat la UE, România se situează printre primele locuri în ceea ce priveşte numărul de victime rezultate din accidentele ce constau în ”loviri ale vehiculelor rutiere la trecerile la nivel de către trenuri în circulaţie”. Conform datelor Poliției Transporturi Feroviare dintr-un studiu comparativ la nivelul anilor 2022 şi 2023, rezultă că principalele cauze ale producerii accidentelor la trecerile la nivel se regăsesc în proporție majoritară în factorul uman.

Cele mai multe astfel de accidente s-au produs la trecerile la nivel semnalizate numai cu indicatoare rutiere. Concret, la acest tip de treceri s-au produs 110 accidente în anul 2022 şi 107 accidente în anul 2023, cu un total de 217 accidente. Din punct de vedere al numărului de victime, în cei doi ani s-au înregistrat 22 de decese, 13 răniți grav şi 49 de răniți uşor.

Soluțiile ar consta în reducerea numărului de treceri „pasive” (doar cu indicator rutier) prin transformarea acestora în treceri „active”, investiții în construirea de pasaje denivelate pe principalele linii magistrale și înăsprirea legislaţiei pentru conducătorii auto.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole