Lituania va investi 7 miliarde de euro in caile ferate

12 aprilie 2018

Consiliul de Administratie al Companiei de Cai Ferate din Lituania (Lietuvos Gelezinkeliai) a aprobat un plan de investitii pe termen lung pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare, pentru modernizare si pentru cresterea capacitatii liniilor. Potrivit planului aprobat, Lietuvos Gelezinkeliai va investi suma de sapte miliarde de euro, pana in 2030.

Cea mai mare parte din aceasta suma va fi atribuita derularii proiectului Rail Baltica.

In plus, pentru sustinerea acestor investitii, Compania de Cai Ferate din Lituania intentioneaza sa atraga o mare parte din fondurile europene nerambursabile. O parte din fondurile destinate investitiilor vor veni insa si de la bugetul de stat.

„Acest pas reprezinta o schimbare fundamentala in administrarea intregului de companii ce compun Lietuvos Gelezinkeliai. Investitiile, administrarea si prioritizarea lor nu au fost, pana acum, o constanta in acest grup. Implementand acest plan de investitii suntem pregatiti sa sporim capacitatea infrastructurii feroviare”, a punctat Mantas Bartuška, director general al Companiei de Cai Ferate din Lituania.

Este pentru prima data cand Lietuvos Gelezinkeliai pune in practica un plan de investitii pe termen lung. Astfel, masurile propuse faciliteaza noi oportunitati pentru partenerii companiei de cai ferate. In acelasi timp, masurile de investitii vor intensifica principalele conexiuni cu portul Klaipeda si cu pietele de transport internationale. Printre altele, sunt propuse si masuri de reducere a zgomotului provocat de trenuri, de sporire a vitezei pe calea ferata, de modernizare a materialului rulant si de utilizare a energiei mai putin poluante.