spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Lituania cere fonduri pentru supravegherea căii ferate dintre Rusia și enclava Kaliningrad

Guvernul lituanian a cerut miercuri un ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană pentru a finanţa securizarea culoarului care leagă enclava rusă Kaliningrad de restul Rusiei la sud de această republică baltică, relatează EFE.

Executivul de la Vilnius doreşte ca UE să aloce mai multe fonduri unor măsuri precum supravegherea sporită cu ajutorul elicopterelor a trenurilor care circulă pe ruta respectivă, potrivit presei locale lituaniene, informează Agerpres.

Ministrul lituanian de interne, Agne Bilotaite, a declarat că va solicita UE 24 milioane de euro pentru „măsuri tehnice specifice, între care achiziţionarea unui elicopter”.

Conform acordului semnat în 2004, când Lituania a aderat la UE, traficul civil şi militar între enclava rusă Kaliningrad şi Rusia este permis prin teritoriul lituanian.

Culoarul este monitorizat de camere de supraveghere, iar trenurile care îl folosesc sunt controlate de poliţişti de frontieră lituanieni, iar uneori şi de elicoptere.

Radioteleviziunea lituaniană a informat că ministrul de interne intenţionează să crească numărul de camere de supraveghere şi de senzori şi să achiziţioneze un elicopter pentru a monitoriza de preferinţă traficul trenurilor.

Solicitarea Lituaniei intervine pe fondul temerilor că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor impuse Moscovei de către ţările occidentale, tranzitul feroviar ar putea fi utilizat pentru deplasarea trupelor ruse, potrivit presei lituaniene.

De asemenea, autorităţile lituaniene exprimă temeri că s-ar putea înmulţi încercările de sabotare a trenurilor sau a liniilor în acel coridor.

Fâşia de teren între Belarus şi Kaliningrad, parte efectivă a frontierei dintre Lituania şi Polonia, este cunoscută sub numele de coridorul Suwalki şi este considerată de importanţă strategică deoarece asigură comunicarea ţărilor baltice cu Polonia şi cu restul teritoriului UE şi NATO.

Orice mişcare de trupe pe uscat pentru a întări apărarea Lituaniei, Letoniei sau Estoniei trebuie să traverseze acel coridor.

Ultimele Articole