vineri, august 30, 2024
spot_img

Lituania a instalat prima barieră fonică din lume care produce electricitate pentru căile ferate

Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Lituania, Marius Skuodis, împreună cu reprezentanți ai LTG Group și LTG Infra, au vizitat Juodšiliai, în districtul Vilnius, unde a fost inspectată prima barieră de zgomot cu panouri solare care produce energie electrică. De asemenea, s-a discutat despre progresul și perspectivele acestui proiect pilot fără precedent.
Prima barieră fonică cu panouri solare din Lituania a fost instalată în acest an în Juodšiliai, în apropierea liniei de cale ferată Kyviškės – Vaičiūnai. Se așteaptă ca centrala solară de 22,2 KW să genereze până la 14 MWh de energie electrică pe an.

„Astfel de centrale solare sunt un produs inovator de neegalat și un exemplu excelent al modului în care o parte din energia necesară căilor ferate poate fi produsă într-un mod durabil, utilizând mai eficient zona de bariere de zgomot situată lângă căile ferate”, a declarat ministrul.
Potrivit șefului departamentului de strategie și guvernanță din cadrul LTG Infra, Ramūnas Dokšas, barierele fonice utilizate în prezent de LTG Infra își îndeplinesc funcția principală de a proteja populația din jur de zgomotul cauzat de traficul feroviar, dar nu oferă nicio valoare suplimentară. Pentru a optimiza utilizarea infrastructurii feroviare, acest proiect pilot a fost lansat pentru a evalua eficiența unui modul solar bifacial vertical în condiții reale pentru generarea de energie electrică, atenuând și reflectând în același timp zgomotul traficului feroviar.
„Dacă proiectul se dovedește a fi de succes, astfel de centrale solare ar putea fi instalate pe multe bariere de zgomot. Acest lucru ar permite grupului LTG în ansamblul său să crească sustenabilitatea operațiunilor sale prin generarea de energie electrică din surse regenerabile de energie și să reducă cantitatea de energie electrică pe care o cumpără de la furnizori externi”, a declarat Dokšas.
Se estimează că și o astfel de centrală solară de mici dimensiuni ar economisi 420 de tone de CO2 și ar proteja peste 9.500 de copaci pe parcursul ciclului său de viață.
„Sunt încântat că întreprinderile lituaniene pot pune în aplicare astfel de proiecte inovatoare de neegalat în sinergie cu sectorul public. Și, deși rezultatele finale ale acestui proiect pilot al unei centrale solare pe o barieră fonică vor fi dezvăluite peste un an, putem vedea deja că rezultatele intermediare depășesc așteptările și că tehnologia își dovedește valoarea”, a declarat Vidmantas Janulevičius, președinte al Consiliului de Administrație al SoliTek, una dintre companiile care implementează proiectul.

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole