spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Litigiile Metrorex au ajuns la 100 de milioane de euro, în creștere cu 50% în doar doi ani. Unul este cu McDonald’s

Valoarea provizioanelor constituite de către Metrorex pentru litigiile avute a ajuns la finele anului trecut la 485 milioane lei (aproape 100 milioane euro), în creștere cu 50% față de 2019. Compania are înregistrat un litigiu cu McDonald’s Romania.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Cea mai mare parte din totalul provizioanelor constituite de Metrorex apare în relația cu constructorii, potrivit ultimelor cifre financiare ale companiei privind activitatea pe anul trecut. Valoarea totală a provizioanelor este de 485,45 milioane lei, față de 471 milioane lei la începutul anului trecut și 321 milioane la 1 ianuarie 2019.

Provizioanele pentru investiții constituite în relația cu investitorii au atins la finele anului trecut 418 milioane lei, adică 86%.

Una dintre cele mai cunoscute dispute a fost între Metrorex și compania italiană Astaldi, „celebră” în toate lucrările de infrastructură de transport din România (CFR SA, CNAIR SA) pentru abundența de claimuri formulate pentru cele mai mici motive. Cu toate acestea, companiile de stat continuă să acorde contracte substanțiale italienilor.

În vara anului 2019, Astaldi a blocat conturile Metrorex în contul unor datorii de 200 de milioane lei aferente lucrărilor la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Eroilor, ce includeau și penalități, dobânzi.

Dispute și cu McDonalds

Dar compania are constituite provizioane și pentru disputele avute cu Premier Restaurants Romania SRL (compania care operează în țară magazinele McDonald’s) sau cu Spectacular OOH Printing, firma care se ocupă de afișajul publicitar la metrou.

Împotriva McDonald’s, Metrorex a obținut o executare silită care a fost însă contestată în instanță de americani. Cel mai probabil, conflictul are legătură cu desființarea unui restaurant de la metrou în zona stației Piața Unirii.

Unitatea din subteran a fost închisă în 2019. „Confirmăm închiderea restaurantului McDonald’s din incinta staţiei de metrou Unirea. Decizia de închidere a restaurantului Unirea 2 nu ne aparţine, ne-am fi dorit foarte mult să operăm în continuare acest restaurant. În măsura în care acest lucru va fi posibil, vă asigurăm că vom întreprinde toate demersurile pentru a redeschide restaurantul în cel mai scurt timp posibil”, declarau la acel moment reprezentanţii companiei. Contractul a avut o durată de 20 de ani.

Litigiu și cu Ministerul Transporturilor

Un alt litigiu care atârnă ca o piatră de moară de rezultatele companiei este cel cu Ministerul Transporturilor și privește plata subvenției încasată în mod necuvenit de către companie în perioada 2014-2015. Pentru această dispută ce face și obiectul unui proces deschis cu Ministerul Transporturilor, Metrorex are constituit un provizion de 17,35 milioane lei. Alte provizioane, în valoare de 20 milioane de lei, au fost prevăzute pentru angajați reprezentând prime în cazul ieșirii la pensie a acestora.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole