Lisabona a lansat licitatia pentru achizitia a 14 metrouri noi

Metropolitano de Lisboa a lansat licitatia publica pentru achizitionarea a 14 metrouri noi, compuse, fiecare, din cate trei unitati. In plus, operatorul portughez a lansat si licitatia pentru instalarea unui sistem CBTC modern, pentru semnalizare si control al trenurilor.

Mai mult, Porto, al doilea oras ca marime din Portugalia, a anuntat intentia de a achizitiona 18 metrouri noi, insa o data exacta pentru lansarea licitatiei nu a fost inca anuntata.

In Lisabona, investitia pentru achizitia noul parc de material rulant si a sistemului CBTC se ridica la 127 milioane de euro. Noile metrouri vor spori cu 20% capacitatea de transport in retea.

Acestea vor trebui sa fie echipate cu sisteme de comunicatii variabile si flexibile pentru informarea pasagerilor, dar si cu sisteme de siguranta si de supraveghere video. Noile rame vor fi mult mai confortabile si cu o accesibilitate imbunatatita pentru persoanele cu dizabilitati.

Noul sistem de semnalizare si control al trenurilor va reduce la patru minute intervalul de circulatie intre doua metrouri.

Metropolitano de Lisboa estimeaza ca noile rame vor fi livrate incepand cu 2022.

Prim-Ministrul portughez, António Costa, cel care a si lansat licitatia publica a precizat apoi ca “noul proiect va contribui la realizarea unui sistem de transport cu adevarat integrat in zona metropolitana”.

“Acesta este un pas fundamental nu doar pentru reinnoirea parcului de material rulant, ci si pentru schimbarea sistemului de semnalizare foarte vechi, ce dateaza din anii ’70”, a punctat Vitor Domingues dos Santos, presedintele Metropolitano de Lisboa.