spot_img
luni, noiembrie 29, 2021
spot_img

Lipsa infrastructurii de transport, cel mai mare impediment pentru mediul de afaceri din România

Cea mai mare parte a mediului de afaceri din România (94%) consideră că lipsa infrastructurii de transport reprezintă un impediment major în dezvoltarea economică a ţării.

lipsa infrastructurii de transport

Pe de altă parte, două treimi dintre cei chestionaţi (66%) se plâng de lipsa politicilor şi programelor de investiţii publice, reiese din rezultatele unui sondaj realizat de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), prezentate joi într-o conferinţă de presă de Ionuţ Simion, preşedintele organizaţiei.

În privinţa planurilor investiţionale ale mediului de business, răspunsurile celor 120 de companii membre ale AmCham România au arătat că acestea denotă prudenţă pentru anul 2019. Astfel, cele mai multe organizaţii preconizează, în acest an, investiţii de până la un milion de euro, deciziile în acest sens fiind puternic condiţionate de stabilitatea politică, de investiţiile în infrastructură şi de creşterea performanţei din administraţia publică.

„Anul 2018 din punct de vedere al performanţelor a fost un an bun şi foarte bun pentru majoritatea companiilor care activează în România. Doar 4% dintre companiile chestionate au spus că anul 2018 nu a fost un an bun. 79% dintre ei spun că veniturile au crescut. Este un rezultat îmbucurător care ne dă motive de optimism, dar există şi o serie de cauze care, prin prisma mediului politic, au fost puse în evidenţă. Pentru anul 2019, mediul de afaceri se declară optimist şi în continuare se menţine trendul de creştere a veniturilor şi a numărului de angajaţi. Pe de altă parte, la nivel investiţional, companiile se declară mai prudente şi preconizează să aloce sume mai mici, de până la un milion de euro”, a declarat Simion.

Lipsa infrastructurii de transport, suplinită de calitatea infrastructurii digitale

Cercetarea AmCham arată, totodată, că printre cele mai apreciate condiţii de piaţă care au contribuit la performanţa raportată de companii sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%) şi nivelul de impozitare a companiilor (41%). La polul opus, sunt considerate precare: calitatea infrastructurii de transport (94%), lipsa politicilor şi programelor de investiţii publice (66%) şi stabilitatea macroeconomică (59%).

Potrivit sondajului, principalele trei măsuri pe care respondenţii le văd necesare pentru îmbunătăţirea semnificativă a cadrului investiţional şi a competitivităţii economice a României sunt: revizuirea calităţii cheltuielilor publice şi canalizarea acestora către investiţii (64%), creşterea absorbţiei fondurilor Europene (55%) şi investiţiile în infrastructură (51%).

De asemenea, în topul celor mai apreciate avantaje se află potenţialul de creştere, cu 87% dintre companiile intervievate, urmat de calitatea României de membru al Uniunii Europene (UE) – cu 78%, respectiv calitatea capitalului uman (53%).

Sondajul a fost realizat în perioada 17 mai – 17 iunie 2019 şi a acoperit un eşantion de 120 de companii din totalul celor 430 de companii membre ale AmCham România. Din totalul companiilor chestionate, 68% au o cifră de afaceri anuală de peste 5 milioane de dolari, iar aproape o treime (32%) au afaceri de sub 5 milioane de dolari.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole