Două asocieri de companii au depus oferte la licitația de 17 milioane de euro pentru liniile de tramvai din Brăila. Din cele două consorții fac parte firme românești și una bulgărească. Unele dintre acestea au ”tinichele de coadă”, cum se spune colocvial, adică au avut contracte ce nu au fost duse la bun sfârșit sau întârziate.
La începutul lunii trecute, Primăria Municipiului Brăila a postat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație ce are ca obiect ”Execuție lucrări în cadrul proiectului Modernizare transport electric Parc Monument – Radu Negru – Lotul 2 – Tronsonul cuprins între Șoseaua Buzăului și Șoseaua de Centură, inclusiv bucla de întoarcere de la Depoul Radu – Negru”. Valoarea totală estimată a contractului, ce va trebui dus la bun sfârșit în termen de un an, este de 86.375.202,84 lei, echivalentul a aproximativ 17 milioane de euro, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Pentru îndeplinirea contractului vor trebui realizate următoarele activități principale: lucrări de amenajare a terenului, lucrări de amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială, lucrări pentru protecția/relocarea utilităților – telecomunicații (TC), lucrări pentru investiția de bază, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj, organizare de șantier.
Asocierile care vor contractul pentru liniile de tramvai din Brăila
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost data de 6 iunie 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 6 decembrie 2023.
Potrivit anunțului din SEAP, au fost depuse două oferte, astfel:
- Asociere Euro Building SRL (lider) – VDH AD (Vodstroi 98 AD)
Subcontractanți declarați sunt Necesar Prod și Uniel Serv SRL.
- Asociere Tancrad (lider), Urban Profile Grele SRL, Mari-Vila COM, Oldroad Construct.
Bulgarii asociați cu finul lui Ionel Arsene

Unele dintre firmele ce fac parte din aceste două asocieri au avut probleme legate de rezilieri sau întârzieri de contracte, ba chiar și cu Direcția Națională Anticorupție. Să le luăm pe rând.
VDH AD este o companie bulgărească înființată în anul 1998, care a mai avut contracte cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), neduse la bun sfârșit.
Pe 14 ianuarie 2021, CNAIR a notificat asocierea SC Aqua Parc SRL – SC Mavgo Holding SRL – Hydrostroy AD – VDH AD (Vodstroi 98 AD) – SC BDU Maxi Construct SRL, în vederea rezilierii contractului ”Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la 2 benzi: Lot 1 (Sector 1): Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulație”. Antreprenorul nu a respectat termenul legal de cinci zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a garanției de bună execuție. Despre liderul asocierii, Aqua Parc SRL, presa a scris că este deținută de Gheorghe Gh. Vlasie (zis Ginel), finul baronului fugar Ionel Arsene, fost șef al Consiliului Județean Neamț, condamnat la închisoare pentru corupție. Contractul a fost apoi relicitat și atribuit altui constructor.
Tancrad, pusă sub acuzare de DNA în dosarul lui Bunea Stancu
Și Tancrad vrea să obțină contractul pentru liniile de tramvai din Brăila. Tancrad este o companie românească de construcții, controlată de Cristian Cătălin Stătic, care a primit multe contracte publice în vremea când consiliile județene Galați și Brăila erau conduse de baronii locali Eugen Chebac, respectiv Gheorghe Bunea Stancu.
Administratorul Tancrad, dar și firma ca persoană juridică au și fost puse sub acuzare de DNA în 2014 într-unul dintre dosarele în care Bunea Stancu era acuzat de corupție. Ulterior însă, în 2021, atât Tancrad, cât și Cristian Cătălin Stătic au fost achitați pe motiv că ”fapta nu există”.
Asociată cu Swietelsky, Urban Profile Grele a modernizat 1,1 km de linie într-un an și jumătate
În fine, numele companiei Urban Profile Grele este legat de cel al fostului primar general al Bucureștiului Gabriela Firea, în mandatul căreia s-a semnat contractul pentru modernizarea căii de rulare a tramvaielor de pe bulevardul Doina Cornea.
Conform contractului, Urban Profile Grele trebuia să modernizeze infrastructura căii de rulare pe o distanță de doar 1,1 km. Toată această operațiune a durat mai bine de un an și jumătate, subcontractanți fiind Swietelsky Construcții Feroviare SRL și TIAB SA. Compania austriacă Swietelsky a fost implicată într-unul dintre cele mai mari cazuri de corupție din România, în care au fost recent condamnați defintiv fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea.
Ion Dedu, fostul director general al direcției Transport, Drumuri și Sistematizare din cadrul Primăriei Capitalei, a fost asociat în altă firmă cu patronii de la Urban Profile Grele.