spot_img
sâmbătă, februarie 4, 2023
spot_img

Linie ferată îngustă, redată circulației după 21 de ani în care a stat acoperită de bălării

O linie ferată îngustă din județul Sibiu a fost redată circulației după 21 de ani în care a stat acoperită de bălării.

Șinele de mocăniță, dincolo de Hosman, spre Fofeldea reîncep să fie circulate, a anunțat Asociația Prietenii Mocăniței într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sâmbătă, voluntari din cadrul asociației au reușit să defrișeze și să dezgroape liniile de cale ferată pe o distanță de 100 de metri. ”Azi am profitat de vremea blândă și am început anul reluând lucrul la prelungirea Fofeldea, un proiect tare drag nouă și vital pentru extinderea mocăniței către alte comunități de pe valea Hârtibaciului. Am reușit astăzi să redăm mocăniței încă 100 de metri de linie circulabilă, dincolo de Hosman, către Fofeldea, ducând trenul de lucru pe unde nu a mai călcat roată de tren de 21 de ani. Reamintim că Prelungirea Fofeldea este un proiect de extindere a traseului mocăniței de pe valea Hârtibaciului cu încă 2,5 km realizat exclusiv prin voluntariat de către Asociația Prietenii Mocăniței. Acesta implică lucrări de defrișare și dezgropare a liniei mocăniței, schimbarea de traverse, remontarea șinelor care nu mai există, precum și a unui podeț metalic, și se vor desfășura în fiecare zi de sâmbătă din lunile următoare”, se arată în postare.

Asociația invită sibienii să se alăture campaniilor de amenajare a liniilor ferate din Valea Hârtibaciului. ”Dacă doriți să puneți umărul la acest proiect, nu ezitați să ne contactați!”, transmite Asociația Prietenii Mocăniței.

Linie ferată îngustă pentru Mocăniță, repusă în circulație în 2020

În septembrie 2020, mocănița Sibiu-Agnita, de pe Valea Hârtibaciului, a revenit în circulație după 19 ani de pauză, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

În 2001 circulase ultimul tren al CFR, iar garnituri turistice au mai fost puse în mișcare, sporadic, în perioada 2015-2018. Linia de cale ferată dintre Sibiu și Agnita este întreținută de câțiva voluntari, care s-au mobilizat în anul 2008 pentru a readuce la viață calea ferată îngustă care traversează Valea Hârtibaciului. Din cei 52 de kilometri au fost salvați deocamdată doar șapte.

Ultimele Articole