
Administrația orașului Botoșani vrea dezafectarea unei importante secțiuni a rețelei de tramvai căci proiectul a fost oprit în 1990 și de atunci nu s-a reușit introducerea acestui mjloc de transport pe tronsonul în cauză.
Primăria municipiului Botoșani vrea să dezafecteze dalele de tramvai de pe străzile Viilor şi Nicolae Iorga, subiect vechi de ani buni. Dalele care urmau să susțină liniile de tramvai au ajuns mai mult să încurce decât să ajute.
„Pe Viilor, analizăm situaţia şi vom face lucrarea spresfârşitul verii. Vom vedea, în funcţie de cum ne încadrăm cu sumele rămase pe actualul acord – cadru pe întreţinere şi reparaţii străzi, acord care expiră în luna august. Dacă nu ne vom încadra cu lucrarea în actualul contract, o facem pe viitorul contract. Îmi doresc să facem această lucrare de mult timp”, a explicat Marian Murariu, viceprimar al municipiului, potrivit publicației monitorulbt.ro.
Edilul le-a dat dreptate botoşănenilor care susţin că dalele de pe cele două străzi nu-şi mai au rostul, în condiţiile în care proiectul privind unirea celor două trasee de tramvai este deja istorie. „În acele dale nu au fost montate niciodată şine de tramvai. Din câte ştiu, au fost montate în preajma revoluţiei din anul 1989. În urmă cu trei ani, a fost şi un accident cu un motociclist care a intrat cu roata în făgaşul metalic aferent şinelor”, a precizat Marian Murariu.
Cât priveşte dalele existente pe strada Nicolae Iorga, aici se ia în calcul scoaterea acestora, dar şi lărgirea străzii. În această zonă sunt mai multe solicitări de a fi amenajate noi locuri de parcare. Lărgirea străzii presupune existența unui proiect și o procedură de durată.
Tramvaiul din Botoșani este un proiect relativ nou în sensul că alte municipii (București, Timișoara, Iași, Brăila) au implementat acest mijloc de transport cu aproape un veac înainte, la începutul secolului XX. Introducerea tramvaiului în Botoșani a avut loc în septembrie 1991, fiind astfel cel mai nou sistem din România. La Botoșani decizia de înființare a rețelei a fost luată în 1988. Construcția liniei și a depoului au fost făcute între 1989 și 1991.
Linia este de tip șină în dală de beton (longrine) și pe alocuri în asfalt (fără dale). S-a dorit și lansarea unui al treilea traseu de tramvai, între Primăverii și Calea Națională. proiectul a fost parțial făcut însă neterminat, dalele și parțial linia au fost montate însă niciodată dat în funcționare.