Linia light rail pentru aeroportul londonez Luton primeste aprobare

A fost acordată autorizația de planificare pentru un nou sistem de transport public de pasageri (MPT), complet automatizat, în valoare de 200 milioane de lire sterline (228 milioane euro), care leagă terminalul Luton Airport (LLA) de stația Luton Airport Parkway.

Linia, în lungime de 2,25 kilometri, va circula non-stop și va înlocui serviciul existent de transport cu autobuzul . Se preconizează că va intra în exploatare în 2021.

Pentru a profita la maximum de conexiunea light rail, Aeroportul Luton solicită guvernului să introducă un serviciu feroviar în regim expres care să ofere cel puțin patru trenuri pe oră către centrul Londrei, ca parte a reluării contractului de franciză pe calea ferată East Midlands, în cursul acestui an.

Introducerea unui serviciu în regim expres nu numai că va îmbunătăți în mod semnificativ experiența pasagerilor, dar va contribui, de asemenea, la un venit suplimentar de 100 milioane de lire sterline (114 milioane euro) către guvern și către compania care operează franciza. Se estimează, de asemenea, că prin utilizarea serviciului light rail numărul de autoturisme care circulă către aeroport se va reduce cu peste 70 000 pe an. În plus, emisiile de CO2 vor fi reduse cu 500 de tone pe an, încurajând mai mulți oameni să utilizeze, către aeroport, transportul public.

”Noul sistem de transport feroviar constituie o etapă majoră în transformarea aeroportului. Luton este aeroportul cu cea mai mare creștere din Marea Britanie, dar este singurul aeroport din Londra, fără un serviciu feroviar în regim expres. Acesta va îmbunătăți experiența pasagerilor, va aduce beneficii semnificative pentru mediul înconjurător, pentru comunitățile locale și va accelera creșterea economică în regiune”, a declarat Nick Barton, CEO al Aeroportului Luton.

 

Foto: http://news.images.itv.com