spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Linia ferată Constanța-Gdansk, discutată la Cotroceni de Klaus Iohannis și Andrzej Duda

Linia ferată Constanța-Gdansk  va fi una dintre temele de discuție dintre președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Linia ferată Constanța-Gdansk Cătălin Drulă la Palatul Cotroceni Lucian Bode la Palatul Cotroceni

Vizita preşedintelui polonez, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, are loc în contextul aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale, notează site-ul Defense Romania.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi oficiali se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum şi în plan internaţional. ”Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în martie 2015, la nivel de şef de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susţinută a relaţiilor româno-polone în ultimii ani”, arată Administraţia Prezidenţială.

Vor fi abordate, de asemenea, perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, schimburile comerciale însumând, în anul 2020, în pofida pandemiei, peste șapte miliarde de euro. Vor fi avute în vedere stimularea investiţiilor reciproce şi aprofundarea cooperării sectoriale.

Linia ferată Constanța-Gdansk și Via Carpathia, pe agenda discuțiilor

Din perspectiva Iniţiativei celor Trei Mări, va fi discutată implementarea proiectelor strategice de interconectare regională, cu accent pe proiectele promovate în comun de România şi Polonia, care conectează Nordul şi Sudul regiunii, respectiv Rail2Sea şi Via Carpathia.

Rail2Sea este proiectul care include construcția unei căi ferate care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, de la Constanța la Gdansk. (A.B.)

Ultimele Articole