Linia de mare viteza Ankara-Sivas, conectata la coridorul BTK

Linia de mare viteza dintre Ankara si Sivas va fi finalizata catre sfarsitul lui 2018 sau, cel tarziu, la inceputul lui 2019. Ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, sustine ca inainte de finalizarea lucrarilor, linia va fi integrata in coridorul international Baku-Tbilisi-Kars.

„In prezent, o calatorie cu trenul intre capitala Ankara si orasul Sivas dureaza intre sapte si opt ore. La momentul actual defasuram lucrari de electrificare a liniei si de instalare a sistemelor de semnalizare”, precizeaza ministrul Arslan.

Dupa finalizarea lucrarilor, distanta de 603 kilometri dintre cele doua orase va fi parcursa in doua ore, la o viteza de 250 km/h.

„Deocamdata linia de mare viteza este operationala pe distanta dintre Ankara si Istanbul. Odata ce sectiunea catre gara Haydarpaşa va fi finalizata, pasagerii care pleaca din Sivas vor ajunge la Istanbul in cinci ore” adauga Arslan.

In cele din urma, linia de mare viteza Ankara-Sivas va fi conectata la coridorul Baku-Tbilisi-Kars, recent inaugurat. Acesta este considerat o parte importanta a Coridorului de Mijloc din cadrul initiativei chineze One Belt, One Road.

In prezent, Turcia beneficiaza de o retea de linii de mare viteza in lungime de 1.213 kilometri, in timp ce continua si lucrarile de extindere a retelei catre Ankara, Kırıkkale, Yozgat si Sivas.