Linia de mare viteza Ankara-Izmir, finalizata in 2019

„Lucrarile la linia de mare viteza care leaga capitala Ankara de Izmir vor fi finalizate catre sfarsitul lui 2019”, a anuntat ministrul turc al Dezvoltarii, Lütfi Elvan. Izmir este un oras important al Turciei, situat in vestul Anatoliei, pe coasta Marii Egee.

„Cred ca orasul Izmir va avea un potetial turistic si economic foarte puternic, in special datorita dezvoltarii infrastructurii de transport”, a adaugat ministrul Elvan.

Linia de mare viteza Ankara-Izmir va avea lungimea de 624 kilometri, iar trenurile vor rula cu viteza de 250 km/h. Proiectul are o valoare totala de 4,5 miliarde lire turcesti (1,2 miliarde dolari).

Compania de Cai Ferate din Turcia (TCDD) estimeaza ca va transporta anual, pe aceasta ruta, un numar de 6 milioane pasageri.

In plus, Ministerul turc al Dezvoltarii intentioneaza sa construiasca un port in Çandarlı, oras situat in provincia Izmir. Autoritatile turce estimeaza ca acesta ar deveni al zecelea cel mai mare port din lume, ca intindere.

Ministrul Elvan a subliniat ca prin intermediul acestor investitii derulate, Izmir va deveni nu doar o regiune importanta a Turciei, dar si unul dintre cele mai importante centre logistice. Izmir este deja un important centru pentru industrie si comert. In acest sens, este semnificativ potentialul de export dinspre pietele Anatoliei Centrale si cele ale regiunii Marii Egee catre piete din Europa, Orientul Mijlociu, Estul Indepartat si Africa.

Ministerul Dezvoltarii din Turcia considera ca regiunea ar putea avea un potential de export estimat la 8,5 miliarde de dolari.