Linia Belgrad-Bar va fi reabilitata pana in 2021

Tren pe sectiunea modernizata din Serbia

Ministrul sarb al Transporturilor, Zorana Mihajlović, a anuntat ca sectiunea sarba a liniei Belgrad-Bar va fi reconstruita pana in 2021. Anuntul a fost facut cu ocazia unei vizite oficiale a ministrului sarb in Muntenegru. In plus, Mihajlović a anuntat si ca Serbia intentioneaza sa accelereze conexiunea feroviara cu Muntenegru. Un Memorandum de Intelegere a fost apoi semnat intre cele doua state, cu privire la implementarea proiectelor de infrastructura.

Serbia a reconstruit deja sectiunea Resnik – Valjevo, in lungime de 77,6 kilometri, iar tronsonul ramas, pe ruta Vajevo catre granita cu Muntenegru, va fi reconstruita pana la sfarsitul lui 2020, sau, cel tarziu, inceputul lui 2021.

Lucrarile pe sectiunea Resnik – Valjevo au fost executate de catre RZD International, subsidiara internationala a Cailor Ferate Ruse.

Cu toate acestea, pe langa imbunatatirea infrastructurii feroviare, ministrul Mihajlović a specificat ca este nevoie si de o mai buna cooperare intre cele doua state vecine in ceea ce priveste inlaturarea barierelor birocratice “prin stabilirea unor puncte comune de trecere a frontierei, cum ar fi cel din Bijelo Polje, deoarece este inacceptabil ca trenurile de marfa sunt nevoite sa astepte opt ore sau chiar mai mult intr-un punct de trecere a frontierei.”

Omologul sau din Muntenegru , Osman Nurković, a precizat ca tara sa a reconstruit pana acum 40% din sectiunea de linie de pe teritoriul muntenegrin, dar si ca a reusit sa obtina o finantare de 70 milioane de euro, in imprumuturi si granturi, pentru restul lucrarilor de reconstructie a liniei.

a finalul tuturor lucrarilor, linia va asigura conexiunea intre capitala sarba, Belgrad si portul Bar, din Muntenegru.