luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

„Limba română nu aparține limbilor comune” – motiv de contestare a unei licitații CFR SA

O firmă din Kazahstan a contestat la CNSC licitația de modernizare a stației Valu lui Traian – etapa I pe motiv că limba română nu e o limbă comună, larg răspândită, fapt pentru care nu găsește traducători. Firma kazahă ce are motiv de contestare a unei licitații CFR nu precizează dacă limba rusă i-ar fi mai convenabilă. Ștampila de intrare-ieșire a contestației din firmă e în limba rusă.

La bun timp după ce compania Alstom Transport a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar aceasta a fost chiar soluționată, o firmă din Comunitatea Statelor Independente – anume Kazahstan, a înaintat o nouă contestație pe motive hilare, în opinia noastră.

În plângerea depusă zilele trecute la CNSC, firma kazahă Temirzhol Zhondeu LLP cere ca documentația să îi fie prezentată în limba engleză, căci nu găsește traducători pentru limba română. Firma nu explică de ce nu apelează la traduceri succesive din română în engleză și apoi din engleză în kazahă și nici nu explică cum se descurcă firmele ce participă la licitații care vin în spațiul european, dar din țări ce nu au limba engleză limbă oficială. Este iarăşi un mister cum companii din Kazahstan prezente în România, precum KazMunayGas se descurcă cu limba română de atâția ani de prezență în România. Iarăși este interesant cum a reușit compania kazahă să scrie o contestație convingătoare în limba română, dacă nu o cunoaște.

Șubrezenia motivului pare mai degrabă o tentativă de blocare a licitației menite să ducă la selecția unei firme care să modernizeze infrastructura feroviară atât de necesară Portului Constanța.

În contestația depusă, firma kazahă se plânge că documentația nu este prezentată suficient de clar pentru un operator economic străin și că autoritatea contractantă nu a luat măsuri pentru traducerea documentației în cel puțin o limbă de circulație internațională.

Alt motiv de contestare a unei licitații CFR SA

Dar „monolingvismul” – cum numesc kazahii cerința, nu e singura nemulțumire a lor. Solicitarea unei experiențe în lucrări și proiectare în ultimii 5-10 ani este iarăși abuzivă, ei neînțelegând de ce nu se pot prezenta proiecte prin care să dovedească expertiza, mai vechi.

Firma kazahă respinge și cerința CFR ca lucrările să aibă un impact minim asupra traficului feroviar în zonă și solicită suspendarea procedurii până la pronunțarea CNSC, modificarea documentației și prelungirea termenului de depunere a ofertelor.

Anterior, documentația de licitație a fost contestată de firma Alstom Transport pentru cerințele privitoare la utilajele solicitate și experiența solicitată de către CFR, cereri asupra cărora CFR SA s-a pronunțat după cum a detaliat aici Club Feroviar.

Firma kazahă, lucrări importante în Republica Moldova

În Moldova este implementat cu succes un proiect de modernizare a tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, realizat de compania LLP „Temirzhol Zhondeu” din Kazahstan.

Proiectul prevede reabilitarea capitală pentru circa 80 km și reparații curente la aproximativ 153 km de cale ferată. În urma finisării lucrărilor, trenurile de pasageri urmează să circule cu circa 120 km/h pe segmentul de cale ferată respectiv, iar trenurile marfare cu circa 90 km/h.

Obiectivul din Portul Constanța face parte din etapa I a programului de modernizare a infrastructurii feroviare din zonă, investiție finanțată din fonduri nerambursabile CEF.

Valoarea totală estimată a achiziției publice (proiectare și execuție lucrări): 402.343.706,36 lei, fără TVA și 456.939.903,99, cu TVA. Pentru proiectare sunt alocate șase luni, iar pentru execuție – 20 de luni. Termenul de depunere a ofertelor este data de 8 mai 2023.

Lucrările care vor fi executate sunt următoarele:

– realizarea Grupei de Așteptare din Stația Valu lui Traian care va cuprinde 32 de linii de primire-expediere;

– electrificarea, pe toată lungimea, a celor 32 de linii din Grupa de Așteptare, acestea fiind linii de primire-expediere;

– modernizarea și electrificarea liniilor 5-8 din Grupa Stație și a liniilor de legătură cu Grupa de Așteptare;

– menținerea diagonalei 2-4 care va face legătura între Grupa de Așteptare și Magistrala 800;

– realizarea unei centralizări electronice în Stația Valu lui Traian, amplasată în container, cu post central deservit de IDM Dispozitor și Post local, deservit de IDM Exterior;

– includerea în centralizarea electronică a elementelor de instalații din Stația Valu lui Traian (electromecanisme de macaz, sisteme de detecție a materialului rulant, semnale, SAT, BAT etc);

– proiectarea și execuția unei diagonale pentru a putea menține trecerea la nivel, aflată între Grupa Stației și Grupa de Așteptare;

– trecerea la nivel, aflată între Grupa Stației și Grupa de Asteptare, la km 215+333, va fi dotată cu instalație SAT;

– integrarea în SCADA a instalațiilor noi de electrificare din Grupa Stație și Grupa de Așteptare Valu Traian;

– reabilitarea sistemului de iluminat din Grupa de Așteptare;

– postul local (PL) din stația Valu lui Traian va fi prevăzut cu terminal pentru manipularea instalațiilor de semnalizare și electrificare și deservit de IDM exterior;

– lucrări de telecomunicații între postul deservit de IDM Dispozitor, amplasat în clădirea stației și cel deservit de IDM Exterior.

Ultimele Articole