Liège a contractat un imprumut BEI pentru construirea unei noi linii de tramvai

7 februarie 2019

Consortiul Tram’Ardent, cel care dezvolta proiectul pentru noua linie de tramvai din Liège, a semnat cu Banca Europeana de Investitii un acord pentru acordarea unui imprumut in valoare de 200 milioane euro.

Imprumutul, garantat prin intermediul Fondului European pentru Investitii Strategice (EFSI) se va derula pe o perioada de 30 de ani si acopera jumatate din costul total al proiectului.

In 2018, Operatorul de Transport din Valonia (regiunea belgiana vorbitoare de limba franceza) a selectat consortiul Tram’Ardent pentru proiectarea, construirea, finantarea si mentenanta proiectului printr-un parteneriat public privat ce se va desfasura pe durata a 30 de ani.

Consortiul Tram’Ardent este format din companiile Colas Projects, Colas Belgium, Colas Rail, Colas Nord-Est si CAF alaturi de fondul DIF Infrastructure II, acesta fiind sustinut de catre Banca Europeana pentru Investitii.

Constructia liniei in lungime de 11,7 kilometri, cu 21 de statii, va incepe in mai, anul acesta. Se estimeaza ca primele probe vor avea loc in august 2022, iar punerea in circulatie va avea loc in luna octombrie a aceluiasi an.

Producatorul spaniol de material rulant CAF va livra cele 20 de tramvaie, acestea urmand sa circule fara catenara pe cea mai mare portiune a liniei. Cele 20 de tramvaie vor fi livrate pana in aprilie 2022.

“Sper ca acest proiect, care contribuie la politica Uniunii Europene de zero emisii poluante pana in 2050, sa inspire si alte orase europene in a-i urma modelul”, a punctat Violeta Bulc, comisarul european pentru Transport.