spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Liderul sindical Metrorex, Ion Rădoi, rămâne sub control judiciar

În pofida așteptărilor sale și a susținătorilor săi, instanța de judecată a Tribunalului București a prelungit controlul judiciar în cazul lui Ion Rădoi, fostul lider al Sindicalui USLM de la metrou.

Instanța de judecată a confirmat miercuri măsura controlului judiciar într-o hotărâre care stabilește:

În temeiul art. 348 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală rap. la art. 207 alin. 4 ?i alin. 7 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispuse faţă de inculpatul RĂDOI ION, ( cu date). Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul RĂDOI ION, prin ordonan?a cu nr. 102/P/2021 din data de 14.07.2021, prelungită succesiv prin ordonan?ele din data de 09.09.2021, 08.11.2021, 06.01.2021 și din data de 09.03.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupț?ie. II. În temeiul art. 348 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală rap. la art. 207 alin. 4 ?i alin. 7 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispuse faţă de inculpata MINEA ELENA CLAUDIA, (cu date). Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata MINEA ELENA CLAUDIA, prin ordonan?a cu nr. 102/P/2021 din data de 14.07.2021, prelungită succesiv prin ordonanțele din data de 09.09.2021, 08.11.2021, 06.01.2021 și din data de 09.03.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție. În baza art. 215 alin. 9 raportat la art. 215 alin. 8 C. proc. pen., respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul Rădoi Ion privind modificarea conținutului controlului judiciar. În baza art. 215 alin. 3 ?i 7 C.proc.pen. atrage atenţia inculpaților că, în caz de încălcare cu rea – credinţă a obligaţiilor care le revin ori în situația săvârșirii cu intenție a unei noi infracțiuni, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Pronunţată camera de consiliu, azi, 03.08.2022.

Rădoi, susținut de sindicaliști la Tribunal

Luni, sindicaliștii s-au strâns cu puțin timp înainte de audiere pentru a-și susține liderul sindical. Judecătorii au deliberat asupra menținerii sau nu a măsurilor preventive (control judiciar) în cazul liderului USLM.

„Ne aflăm într-o poziție un pic incomodă, ținând cont de toate presiunile interne care se fac, mai ales din partea celor care asigură interimatul la sindicat. Noi ne dorim ca președintele să se întoarcă cât mai curând, în conformitate cu legea bineînțeles. Toate acțiunile noastre de susținere a președintelui au fost întreprinse în mod legal și fară a deranja pe cineva. Singurul care a fost deranjat a fost domnul secretar general interimar al USLM (Marian Artimon – n.red.), care ne-a acuzat că facem ilegalități, desi avocații domnului președinte Ion Rădoi au demonstrat contrariul”, a declarat Eugen Picu, care s-a prezentat ca ”susținător al președintelui Ion Rădoi”.

Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA în legătură cu chioșcurile de la metrou

La mijlocul lunii aprilie, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei. „Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018”, precizează DNA.

Pe tot parcursul acestui scandal, liderul USLM a susținut că totul a fost cauzat de antipatia pe care i-o poartă fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.

Ultimele Articole