miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Liderii sindicali votează azi contra prestării de ore suplimentare

Lideri sindicali ai Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România își cheamă membrii să nu mai presteze ore suplimentare pentru că plata acestora este folosită de către managementul CFR Călători pentru a induce ideea că personalul feroviar este prea bine plătit, peste sumele prevăzute în grilele de salarizare.

Propunerea va fi supusă la vot luni după-amiază într-o ședință a CNC al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România. Într-un mesaj consultat de către Club Feroviar, lideri ai Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România își cheamă membrii de sindicat la „adevărata luptă sindicală pentru aplicarea reală a salarizării care trebuie efectuată în baza unei grile de salarizare negociate asa cum este în realitate aceasta prevăzută de Legea nr 195 /2020 privind Statutul Personalului Feroviar începând de la 01 iulie 2023”.

Liderii spun că trebuie ca CNC al Federației Sindicatelelor Transportatorilor Feroviari din România (Consiliul Național de Conducere) să hotărască clar că este nevoie din nou de mecanicii de locomotivă de drum, de revizorii de locomotivă și de șefii de tură tracțiune de la CFR CĂLĂTORI. Aceștia se confruntă cu intenţia de impunere a unui salariu de bază unic la toate funcțiile de execuție de la CFR CĂLĂTORI începând cu 01 iulie 2023.

Dacă propunerea va fi votată în CNC, vor fi înmânate tabele pentru semnături membrilor de sindicat, iar ulterior, după semnare, aceste tabele cu semnături vor fi înmânate conducerii. Legislația muncii din prezent nu obligă angajații să presteze ore suplimentare, ci lasă opțiunea prestării acestor ore la alegerea lor. Oricum, prevederile legale limitează la 48 de ore pe săptămâna numărul total de ore de activitate pe săptămână.

Redăm cele mai importante pasaje din mesajul consultat de Club Feroviar:

  • Mecanicii de locomotivă de drum, revizorii de locomotivă și șefii de tură tracțiune de la CFR CĂLĂTORI trebuie să se angajeze în scris și să avizeze în scris conducerea subunității feroviare din care fac parte că începând cu luna iulie 2023 nu vor mai efectua ore suplimentare plătite la un salariu impus de administrația. Aceasta nu le-ar aprecia munca și importanta muncii lor (…) Directorul general al CFR CĂLĂTORI – domnul Traian Preoteasa a etichetat mecanicii de locomotivă de drum din CFR CĂLĂTORI ca fiind angajați cu venituri foarte mari, dar nu spune și nu a spus că aceste venituri sunt datorate faptului că mecanicii de locomotivă de drum din CFR CĂLĂTORI în fiecare lună lucrează două norme de lucru lunare din lipsă de personal și că veniturile lor mai mari decât ale altor ceferiști sunt rezutatul orelor suplimentare lucrate în fiecare lună (…)
  • Directorul general al CFR CĂLĂTORI – domnul Traian Preoteasa se pare că încearcă să-i reducă la tăcere pe mecanicii de locomotivă de drum de la CFR CĂLĂTORI și să le impună și lor salariul de bază unic de 4.500 lei pe care l-a impus deja la toate funcțiile de execuție de la CFR CĂLĂTORI începând de la 01 iulie 2023, spunând că astfel aplică întocmai Legea nr 195 /2020 privind Statutul Personalului Feroviar începând de la 01 iulie 2023 (…)

Preoteasa poftește un nou mandat

  • Trucurile Directorului General al CFR CĂLĂTORI – domnul Traian Preoteasa – nu dau roade pentru că membrii de sindicat ai FSTFR, ceferiști de rând, cern cuvintele directorului general al CFR CĂLĂTORI și înțeleg că acesta a intrat în campania de a fi ales pentru încă un mandat pe 4 ani de director general al CFR CĂLĂTORI. (…)
  • (Oamenii – n.red.) sunt foarte hotărâți în a-și realiza doar norma lunară începând din luna iulie 2023, ceea ce de fapt echivalează cu o grevă generală modernă în jurul datei de 20 iulie 2023, dată de la care mecanicii de locomotivă de drum de la CFR CĂLĂTORI își realizează norma lunară a lunii iulie 2023.
  • Pentru că primesc din iulie 2023 salariile de bază din prezent, de 4500 de lei brut (și după aplicarea de la 01.07.2023 a Legii nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar)sindicaliștii sunt hotărâți ca până când își vor primi salariul de bază real/veniturile reale prevăzute de Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar (…) să își facă doar norma lunară. Ei urmează să rămână cu salariul de baza de 4500 de lei brut. Mulți din mecanicii de locomotivă de drum, revizorii locomotivă și șefii tură tracțiune de la CFR CĂLĂTORI afirmă că nu mai au „nimic de pierdut” și că pornesc într-o călătorie ce are scopul de a înlătura răul produs de la 01 iulie 2023 de directorul general al CFR CĂLĂTORI – domnul Traian Preoteasa. (…)
  • În mod previzibil, vor crește campaniile de dezinformare, încercând să tulbure apele și să inducă în eroare mecanicii de locomotivă de drum de la CFR CĂLĂTORI. Dezinformatorii vor lucra din nou la aceasta, mai spun liderii sindicali.

Ultimele Articole